Откриха злато в сутиена на румънка
Откриха злато в сутиена на румънка / Снимка: Митница - Свиленград

105 броя златни бижута откриха митническите инспектори на Капитан Андреево в бельото на дама с румънско гражданство. Жената е пътувала в автобус с румънска регистрация, пътуващ от Турция през България за Румъния. При проверката пред митническите власти пътничката не декларира стоки и валутни ценности. По метода на анализа на риска митническите инспектори извършват личен преглед на младата дама - 25-годишна жителка на Букурещ. В сутиена й са открити 45 чифта обеци, 25 пръстена, 10 медальона, 18 гривни и 7 синджири. Изготвената от вещо лице експертиза доказва, че накитите с общо тегло 365 грама са от 14-каратово злато на обща стойност 19 710 лева.

При проверка на същия автобус митническите инспектори откриват, че джобовете на млад мъж от Молдова са пълни с над половин килограм контрабандни сребърни накити. 73 синджира, 47 медальона, 19 гривни и 3 пръстена с общо тегло 563 грама са били увити в пакета, опаковани с кафяв скоч.

Златните и сребърните бижута са задържани и ще бъдат отнети в полза на държавата. На двамата нарушители са съставени актове за нарушаване на Валутния закон и ще им бъдат наложени глоби от 1000 до 3000 лева.