/ Община Хасково
Продължава проверката за опасни сгради на територията на Община Хасково. След инцидента с ограда на обект на Министерството на отбраната на 19 април, при който загина човек, кметът Добри Беливанов назначи комисия, която проверява за потенциално рискови сгради.

Установени са няколко такива обекта, които не са общинска собственост, информират от администрацията. И съобщават, че общината ще предприеме позволените от закона действия за уведомяване на собствениците, като ги задължи да обезопасят сградите.

Подобна сграда е бившият магазин „Марса“, който е паметник на културата и затова ще бъде уведомен и министърът на културата. За този обект  има издадени множество предписания за укрепване, които собственикът на е изпълнил в определения срок, за което ще му бъде съставен и връчен акт, съобщават още от кметската администрация.

Хасково
Община Хасково

За пореден път е установена и рушаща се ограда на пустеещ тютюнев склад в близост до спортна зала „Спартак“. Сградата е собственост на частна фирма. Мястото е оградено с предпазна лента, ограничаваща преминаването по тротоара. Стопаните й също ще бъдат уведомени отново и задължени да премахнат или укрепят рисковия зид.
 

Мъж загина под рухнала ограда на бивше поделение (СНИМКИ)


Досега проверката на комисията е установила и опасна ограда на ДНА, на ул. “Ген. Колев“, която е  собственост на Министерството на отбраната. Собственикът ще бъде задължен да я обезопаси, като е укрепи или премахне, посочват от общината.
 

Започна събарянето на опасна стена в Хасково


Тази сутрин Община Хасково започна превантивно разрушаване на опасни сгради на бивше военно поделение. Обектът е предоставен на общината от Министерството на отбраната за изграждане на парк.

Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на проект, припомнят от администрацията.