Октоподите” изземвали бизнеса на фирми
Октоподите” изземвали бизнеса на фирми / netinfo

Задържаната при операция „Октопод" организирана престъпна група е принуждавала фирми да й отстъпват от 50 до 70 процента от месечния си оборот, заяви в Хасково вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. При нас идваха хора, собственици на малки фирми и предприятия, на които е било отнето всичко, каза още Цветанов. Той добави, че през последните над 10 години тази организирана група е генерирала сериозен финансов ресурс от престъпна дейност и по изцяло престъпен начин е влизала във фирми, които впоследствие бивали „превземани" от нея.

Анализът, който имахме като първоначални данни и свидетелите, които преодоляха страха, разказаха неща, за които аз не мога да повярвам, че е възможно да се случат в една демократична държава. В момента представителите на бизнеса са по-мотивирани да ни съдействат. Успяхме да върнем доверието на хората, че нещо в нашата държава може да се случи, каза още Цветанов.
Той прикани представителите на бизнеса в Хасковска област да не се страхуват, а да подават сигнали при всеки опит за натиск и допълни, че в момента има доста потърпевши бизнесмени, които са готови да свидетелстват и да съдействат на правосъдието.


Вицепремиерът Цветанов е в Хасково по покана на местната търговско-промишлена палата.