Общината с призив за розови дрехи днес срещу тормоза в училище
Общината с призив за розови дрехи днес срещу тормоза в училище / netinfo

Всички жители на общината, които са против тормоза в училище, днес да облекат розова дреха. За това призовават Община Хасково и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Денят на розовата фланелка е спонтанно и мило събитие, възникнало по идея на две момчета, които подкрепят свой съученик - жертва на училищен тормоз. Това се случва в канадската провинция Нова Скотия през 2007 година. При откриването на учебната година, един деветокласник е облечен в розова блуза. Това дава повод на група по-големи ученици да му се подиграват и тормозят, като дори го разплакват. На следващия ден двама негови съученици решават да купят и разпространят сред съучениците си розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. През 2008 година 27 февруари е обявен за Ден срещу тормоза в училище. Оттогава много ученици отбелязват този ден като обличат розови дрехи, на които пише: „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Инициативата намира подкрепа сред много деца от цял свят.

Нашите съмишленици, децата и преподавателите от изброените по-долу училища ще ви подарят розова тениска, с което да заявите своята позиция срещу тормоза и ще подкрепите правото на всеки човек на свободен избор, заявяват от общинската администрация.

УЧИЛИЩАТА:

ОУ“Любен Каравелов“ с. Узунджово, ОУ“Христо Ботев“ с. Динево, ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, СОУ „Васил Левски“, ОУ “Любен Каравелов“, ПГТ „Александър Паскалев“ и СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ - град Хасково.