Неолитният човек от Кар Дере - новото чудо на България?
Неолитният човек от Кар Дере - новото чудо на България? / DarikNews, архив

Да подкрепят неолитния човек от Кар Дере в класацията за „Чудесата на България” призова димитровградчани кметът на общината Иво Димов. На официалния й сайт е публикувано обръщението му по повод националната кампания, която цели да излъчи десетте най-значими археологически открития.

Неолитният човек бе открит през 2009 г. при спасителни археологически разкопки по трасето на магистрала „Марица” в местността Кар дере край димитровградското село Крум от екипа на доц Борис Борисов. По-късно стана ясно, че скелетът на 8 000 г., намерен в поза хокер, е на 15-годишно момче. Находката е част от неолитен култов гробищен комплекс, който е единствен на територията на България и съседните страни. Именно това го прави уникален от научна и експозиционна гледни точки. 10 000 лв. бяха отделени от общинския бюджет за експонирането му в зала „Археология” на димитровградския Исторически музей.

В класацията за „Чудесата на България” засега неолитният човек от Кар дере води с 33 процента, като на втора позиция е златото на гетите от Омуртаговата могила. Ако запази лидерската си позиция, финалът на първия етап от гласуването ще е в Димитровград, съобщи кметът Иво Димов.

Обръщам се към всеки един, който носи в сърцето си обичта към родния град. Дойде времето да покажем, че това, което ни сплотява, са не само думи, а фактът, че сме истински обединени от нашата принадлежност. Когато искаме Димитровград да е по-добър за живеене, да е по-привлекателно място за нас и нашите гости, трябва да правим и стъпките в тази посока, пише в обръщението му.

Където и да се намирате, каквото и да правите, оставете за миг всичко друго и намерете най-близкия компютър или вземете телефона си и гласувайте за нашия град. Дайте своя принос Неолитният човек от село Крум да стане чудото на България! Нека не просто да запазим преднината от 7 000 гласа, а и да я увеличим! Вярвам, че можем да постигнем това, апелира той.

Гласуването приключва тази неделя. Сега имаме уникалния шанс да обърнем погледа на България и света към Димитровград. Нека не го пропускаме, призовава кметът Иво Димов.