/ Дарик радио, Хасково
Наградите
97261
Наградите
  • Наградите
Поетът от Първомай Георги Ангелов и руският Михаил Синелников получиха тазгодишните награди „Пеньо Пенев“ в Димитровград. Церемонията бе на площад „Поезия“, като приза на Георги Ангелов връчи кметът Иво Димов, а на Михаил Синелников- председателят на общинския съвет Гергана Кръстева. Двамата получиха по диплом, 2000 лв. и пластичен знак- глава на Пеньо Пенев, изработен от скулптора Гроздан Грозев.

Димитровград, Награди "Пеньо Пенев`2018"
Дарик радио, Хасково

Георги Ангелов благодари за отличието и подчерта, че то е освен признание и огромна отговорност. Михаил Синелников призна, че за първи път е в България, макар и да има приятели тук. Той определи Пеньо Пенев, като трагически поет и представи свой превод на руски език на стихотворението му „Релси“. Възхитен съм от вашия град, в който ценят поезията, подчерта още Михаил Синелников.

Димитровград, Награди "Пеньо Пенев`2018"
Дарик радио, Хасково

Двамата лауреати представи Никола Инджов от комисията, която ги избра. Той посочи, че с Георги Ангелов националната поетична награда връща своя блясък, а Михаил Синелников отваря път за поезията на Пеньо Пенев към Изтока, където руският поет и критик е изключително ценен.

Когато става дума за поезия и в присъствието на такива светила в тази област, аз предпочитам да замълча, каза кметът Иво Димов. Важното и ценното е, че Димитровград помни и обича своя поет Пеньо Пенев и доказателство за това са дните в негова памет.

Димитровград, Награди "Пеньо Пенев`2018"
Дарик радио, Хасково

Кметът се ангажира да реализира идеята на младежите, които участваха в първата ученическа литературна конференция, да има и младежка награда „Пеньо Пенев“. Това ще се случи за следващото издание на дните през 2020 г., тъй като по статут те се провеждат на всеки две години.

Димитровград, Награди "Пеньо Пенев`2018"
Дарик радио, Хасково

Финалната проява от програмата на 25-ите Дни на поезията в Димитровград бе концертът на Стефан Вълдобрев и бенда „Обичайните заподозрени“ с участието на Иван Лечев. За първи път вместо подгряваща група преди да излезем на сцената звучи поезия и това много ни хареса, защото изключително много ценим словото, каза Стефан Вълдобрев.

Димитровград, Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени"
Дарик радио, Хасково

Звукова картина от церемонията чуйте в приложения файл.