Откриха поетичните дни "Пеньо Пенев"
Откриха поетичните дни "Пеньо Пенев" / Дарик радио, Хасково
Официалната церемония по връчване на националната и международната награда за поезия "Пеньо Пенев" е от 18 ч. днес в Димитровград. 25-ят лауреат на националната е Георги Ангелов, а четвъртият на международната- Михаил Синелников. Те бяха определени от комисия с председател началникът на отдел „Хуманитарни дейности“ в общината Антоанета Шаркова и утвърдени с решение на местния парламент, според новата наредба от 2017 г. за символиката и наградите на община Димитровград.

Наградите „Пеньо Пенев“ в Димитровград са учредени през 1969 г., когато е приет първият статут за връчването им. Първият лауреат на националната през 1970 г. е поетът Дамян Дамянов, а на международната през 1990 г.- Булат Окуджава. През 2010 г. с приза за първи път е удостоена жена- Екатерина Йосифова. През 2012 г. Ангел Ников е първият димитровградски поет, получил отличието. През 2016 г. го получи и Петко Каневски.

Връчват 24-та национална награда за поезия "Пеньо Пенев"
Darik News, архив

Церемонията днес ще бъде на площад „Поезия“, където двамата лауреати ще получат диплом, пластичен знак, изработен от скулптора Гроздан Грозев и по 2000 лв. Досега връчваният пластичен знак бе на скулптора Петър Панчев.

Веднага след церемонията на площад „Поезия“ е предвидено 15-минутно литературно четене на наградените поети, след което финал на програмата в 25-то издание на  димитровградските литературни дни ще е концертът на Стефан Вълдобрев и бенда му „Обичайните заподозрени“.