С Арт "55" и поклонение стартираха литературните дни "Пеньо Пенев"
С Арт "55" и поклонение стартираха литературните дни "Пеньо Пенев" / netinfo
Започват 25-те поетични дни
97100
Започват 25-те поетични дни
  • Започват 25-те поетични дни
Столица на поезията е от днес Димитровград. Започват 25-те литературни дни „Пеньо Пенев“, които ще продължат до 8 май включително, когато ще бъдат връчени националната и международната награда на името на поета. Тазгодишните лауреати са поетите Георги Ангелов и Михаил Синелников.

Дните на поезията "Пеньо Пенев" днес стартират от 17 ч. с концерт на Забавно-духовия оркестър и тържествената церемония по запалване огъня на поезията на площад „Поезия“ от 17.30 ч. Сборникът джобен формат с интимна лирика на Пеньо Пенев и заглавието „Признание“ ще бъде представен след това в дома-музей на поета от 18 ч. Книгата е издадена с финансовата подкрепа на общината, като тази година спечели финансиране от 2000 лв. в конкурса за подпомагане на местни автори, в който участва читалище „Култура“.

Утре, на 27 април, от 10.30 ч., е традиционното поклонение пред паметника-костница на Пеньо Пенев в парка, който носи името му . В 17.30 ч. в димитровградската галерия ще бъде открита изложбата „Фрагменти“ на Цветан Казанджиев, а от 18.30 ч. в лятната читалня на библиотеката ще се представят димитровградските поети и Акустичното джазово трио със солист Мария Арнаудова.

Програма на Дни на поезията "Пеньо Пенев`2018"
Община Димитровград

За първи път тази година в Димитровград ще се проведе Национална младежка литературна конференция "Пеньо Пенев" с участието на средношколци от цялата страна. В рамките на два дни те ще представят свои презентации и ще дебатират по теми, свързани с поезията. Също за младите хора са предвидена и среща с актуални български поети- Димитър Калбуров и Ина Иванова.

Работилница на открито "Другиму - капка любов" също е ориентирана към младите, като с помощта на студенти от Националната художествена академия те ще създадат арт инсталация от хартия. В програмата на поетичните дни е включена и изложбата „Художникът среща писателя“ на Националния литературен музей, която гостува в Димитровград веднага след представянето й в София със съдействието на директора му Атанас Капралов.

На 30 април в ОДТ "Апостол Карамитев" зрителите ще гледат Музикално-поетичния спектакъл "Любов, пламък бял...", посветен на световната поезия.

Кулминацията на тържествата е на 8 май, когато ще бъдат връчени националната и международна награди "Пеньо Пенев", като церемонията ще е на площад „Поезия“. Веднага след това лауреатите ще представят свои стихове, след което е предвиден концерт на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени".

Уредника на дома-музей "Пеньо Пенев" Живка Шишкова за програмата на поетичните дни, лауреатите и наградите, чуйте в приложения файл.