Наградиха националните първенци в астрономията
Наградиха националните първенци в астрономията / DarikNews

С 2 часа по-късно от предварително обявеното започна церемонията за награждаване на победителите от 17-та национална олимпиада по астрономия в димитровградската зала „Гросето”. Кметът на общината Иво Димов и председателят на местния парламент Стефан Димитров обаче демонстрираха търпение и изчакаха на крак пред залата близо 120 минути, докато 13-членната национална комисия провери резултатите на 80-те участници в двата кръга- теоретичен и практически. Техен домакин бе ПМГ „Иван Вазов”. Търпението им бе възнаградено с почетни плакети от олимпиадата, какъвто получи и директорът на гимназията Илияна Славова.

Наградиха националните първенци в астрономията
netinfo

За класираните на първите места в трите възрастови групи: 7-8 клас, 9-10 клас и 11-12 клас, наградите бяха електронни книги. Победителите обяви председателят на журито доц. Валери Голев. От област Хасково сред призовата тройка в своята възрастова група е Байрям Али- възпитаник на Йоана Кокотанекова. Останалите награди отидоха в София, Варна и Русе.  Всички резултатите утре ще бъдат публикувани в сайта на училището-домакин ПМГ „Иван Вазов”.

Организатори на олимпиадата са Министерството на образованието и науката, Регионален инспекторат по образованието-Хасково, община Димитровград, НАОП „Джордано Бруно“ и Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“.