Над 4.5 млн. лв. за водния цикъл чака Димитровград. ФЛАГ също спира финансиране
Над 4.5 млн. лв. за водния цикъл чака Димитровград. ФЛАГ също спира финансиране / Darik News, архив
Над 4.5 млн. лв. за водния цикъл чака Димитровград. ФЛАГ също спира финансиране
72117
Над 4.5 млн. лв. за водния цикъл чака Димитровград. ФЛАГ също спира финансиране
  • Над 4.5 млн. лв. за водния цикъл чака Димитровград. ФЛАГ също спира финансиране

Над 4.5 млн. лв. по водния цикъл в Димитровград чака общината от оперативна програма „Околна среда". От началото на март тази година не се изплащат парите на общините, които работят по т. нар. водни проекти, сред които е и Димитровград, съобщи кметът Иво Димов. Той чака изплащането на два сертификата на обща стойност 2 400 000 лв., като вече е готов и трети на стойност 1 400 000 лв. Ангажираните с изпълнение на дейностите по полагане на нов водопровод и канализация в града фирми казват, че могат да издържат още 10-15 дни без плащанията, след което ще бъдат принудени да спрат, посочи той. С вчерашна дата и държавният фонд ФЛАГ, пред които Димитровград кандидатства за кредит в размер на 2 600 000 лв. за съфинансиране на водния проект е приел решение да изясняване на ситуацията с оперативна програма „Околна среда" да спрат всички плащания, съобщи димитровградският кмет. При това положение има голяма вероятност тези проекти за всички общини да бъдат стопирани, а това на практика означава страната да загуби европейски пари, коментира още Иво Димов. Въпреки всичко той гарантира, че разкопаните улици ще бъдат възстановени. Чуйте го в приложения файл.

Темата е включена в дневния ред на днешното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на Общините в Република България (НСОРБ), в което участва и премиерът Пламен Орешарски и чийто домакин е Бургас. Там е и димитровградският кмет Иво Димов, който ще настоява пред министър-председателя дължимите пари да бъдат изплатени. Сред темите на срещата са и финансовите санкции, налагани на общините по оперативна програма "Околна среда". Очаква се премиерът Орешарски да изясни съществуват ли проблеми при трансферите за модернизация на ВиК инфраструктурата, както и дали това ще доведе до забавяне на изпълнението им и възстановяване на пътните настилки.

13 млн. лв. е стойността на водния проект в Димитровград, като в него са включени 13 улици в централната част на града, голяма част от които са разкопани, а някои участъци- затворени за движение. Крайният срок за завършване е през месец юли.