Музеят в Димитровград пази спомени за 9.ІХ.1944 г.
Музеят в Димитровград пази спомени за 9.ІХ.1944 г. / DarikNews
Музеят в Димитровград пази спомени за 9.ІХ.1944 г.
81631
Музеят в Димитровград пази спомени за 9.ІХ.1944 г.
  • Музеят в Димитровград пази спомени за 9.ІХ.1944 г.

Една-единствена снимка от посрещането на партизани на територията на днешната община Димитровград, направена през септември 1944 година, е включена в експозицията на местния музей. Фотографията илюстрира посрещането на партизански отряд в с. Черногорово. В музея фондовите единици по темата за 9 септември 1944г. са сравнително малко, около стотина и са предимно снимки и спомени на ветерани, разказа уредникът Недялка Тодорова.

В музея се съхраняват също писма, снимки, бележници, записки, свързани с партизанското движение и дарени от местните ветерани, както и разкази на партизани от четата на Цоньо Ганев, родом от село Светлина, която е действала в Хасковски регион, разказа още Недялка Тодорова.

Музеят в Димитровград пази спомени за 9ІХ1944 г
netinfo

По времето на социализма днешната дата е била чествана подобаващо в Димитровград, с тържествено рязане на ленти и откриване на обекти, свидетелстват още в музея. За 30-тата годишнината от 9 септември, например, церемониално е бил открит Партийния дом, в който сега се помещават районният съд и прокуратура в Димитровград. Издаваните тогава вестници са излизали със специални подлистници и поредици, посветени на знаковата дата 9 септември. Архивът им също се съхранява в общинския музей. Той възниква, като единствения в страната Музей на социалистическото строителство, който представя най-новата история на България. Ако има музей, който в най-голяма степен регистрира живота в страната през периода след 9 септември 1944 г., чиято рожба в голяма степен е и самият Димитровград, то за добро или лошо, това е нашият музея, коментира още Недялка Тодорова.

По нейните впечатления и думи в исторически и емоционален план оценките на посетителите в музея за датата 9 септември 1944 г. са разнопосочни-по-възрастните са крайни- или я отричат или си я спомнят с умиление и носталгия. За младите това събитие е толкова отдалечено във времето, колкото и египетските фараони и за тях е просто исторически факт, коментира още Недялка Тодорова.

Дори местните социалисти днес няма да отбележат тържествено 9 септември. По повод годишнината е предвидена само сбирка с партийните секретари, съобщиха от клуба им.