Московски: Няма риск за жп проекта по ОП Транспорт в област Хасково
Московски: Няма риск за жп проекта по ОП Транспорт в област Хасково / DarikNews
Московски: Няма риск за жп проекта по ОП "Транспорт" в област Хасково
79427
Московски: Няма риск за жп проекта по ОП "Транспорт" в област Хасково
  • Московски: Няма риск за жп проекта по ОП "Транспорт" в област Хасково

Няма риск за жп проекта по програма „Транспорт" за реконструкция и модернизация на отсечката Пловдив- Свиленград въпреки забавянето за община Симеоновград, където проблем са отчуждителните процедури. Това увери днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който направи проверка за изпълнението на железопътните проекти в област Хасково. Това е второто му посещение в региона последните две седмици и е част от мерките за засилване на контрола по изпълнение на инфраструктурните проекти, осъществявани със средства от ОП „Транспорт".

Проверката започна с посещение на изградения мост над река Марица в Свиленград и продължи с пътническата жп гара там, тяговата подстанция, инспекция на товарна гара Свиленград и съоръженията, предназначени за ползване от гранична полиция и митници.

Мостът над река Марица е уникално по своята визия и изпълнение съоръжение, подчерта Ивайло Московски и допълни, че това е най-големият речен мост на Балканския полуостров. Той е изцяло завършен през 2012 г. в рамките на проект „Електификация и реконструкция на железопътната линия Свиленград - турска граница", който е първият завършен железопътен проект, финансиран от оперативна програма „Транспорт". Изградената контактна мрежа на моста е най-модерната, съвместима с мрежите на Гърция и Турция, коментира министърът.

Изпълнителите запознаха премиера и министъра с актуалния статус на проекта. На 73 процента е изпълнението на позиция 1 Първомай - Свиленград.  Изпълнителят на обекта увери, че ще бъдат положени максимални усилия в предстоящите топли месеци да се изградят всички съоръжения и проектът да бъде завършен в срок. Министър Московски беше категоричен, че няма да позволи удължаване на финалния срок.

В рамките на проверката премиерът и министърът посетиха изграждащата се нова товарна гара, която се строи по всички изисквания на Шенген. В нея ще бъде изграден специализиран портален кран за проверка на товарните влакове, предназначен за ползване от Главна дирекция „Гранична полиция" и Агенция „Митници".

Съвместната проверка на премиера Бойко Борисов и министър Ивайло Московски е  част от мерките на правителството за засилване на контрола по изпълнението на инфраструктурните проекти, осъществявани с евросредства. Както стана ясно преди седмица, когато министър Московски отново беше в Свиленград, той ще прави постоянни проверки на всички проекти до тяхото приключване.