/ БТА
Локализиран е големият пожар в Сакар планина, но обявеното вчера бедствено положение за общините Харманли и Тополовград остава. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Хасково.

Районът първоначално в землището на харманлийското село Черепово пламна в ранния следобед вчера. Огнищата се разраснаха бързо заради вятър, а в гасенето се включи хеликоптер. Пътищата в региона бяха затворени за движение, а в общините Харманли и Тополовград бе обявено бедствено положение. Снощи огнеборците успяха да спрат единия от фронтовете на огъня към село Главан, община Гълъбово. 

Собственици на изгорели пасища в Сакар ще бъдат обезщетени

До тази сутрин, когато пожарът бе ограничен, пламъците засегнаха около 12 000 декара гори, стърнища, пасища, сухи треви и храсти. По обяд днес заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов съобщи на брифинг, че площта на горския фонд, през която пожарът е минал, е към 6000 декара, а собственици на изгорели пасища ще бъдат обезщетени.

Тази нощ четири екипа огнеборци остават да дежурят на терен, допълниха от областната администрация. Вече за движение са отворени и всички пътища. Утре ще отменя заповедта за въвеждането на бедствено положение в общините Харманли и Тополовград, каза за БТА областният управител на Хасково Мехмед Атаман.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня  
 
Николай Грудев/БТА