Кабинетът по музика в СОУ Васил Левски ще носи името на Георги Горелски
Кабинетът по музика в СОУ Васил Левски ще носи името на Георги Горелски / netinfo

Творческата вечер, посветена на народния певец и дългогодишен преподавател в Димитровград Георги Горелски, препълни до краен предел дома-музей „Пеньо Пенев” снощи. Специално за вечерта и представянето на сборника, посветен на Горелски- „Отвъд предела”, пристигна и делегация от родното му село Търнава, водена от кмета Габриела Раловска.

Съставител на сборника е друг дългогодишен преподавател и приятел на Георги Горелски- Малин Димовски. Сборникът включва спомените на 11 души, познавали Горелски- негови близки, колеги, приятели, ученици. Сред тях са народният представител Катя Чалъкова и уредникът на дома-музей „Пеньо Пенев” Живка Шишкова, която е и редактор на книгата. Тя включва още материали от периодичния печат, текстове на песни, изпълнявани от Георги Горелски, богат снимков архив и факсимилета на писма и грамоти. Към сборника има и диск с незабравимите песни и глас на Георги Горелски.

„Отвъд предела” е издадена с финансовата подкрепа на община Димитровград, Митю Вълчев, Храбър Стоянов и Димитър Пенев. Художественото оформление е дело на Стефан Чурчулиев- синът на художника Петко Чурчулиев, чието име носи димитровградската галерия.

От новата учебна година кабинетът по музика в СОУ „Васил Левски” в Димитровград, където Георги Горелски работи последните 18 години от живота си, ще носи името му. Единодушното решение на Педагогическия съвет бе обявено снощи от директора Антон Иванов, който връчи решението на дъщерята на Горелски- Тамара. Портрет на баща си подари тя за кабинета. Много приятели, колеги и ученици споделиха снощи спомените си за певеца, човека и учителя Георги Горелски.

Със сборника и творческата вечер за него историческият музей започва и поредица от подобни прояви, които ще бъдат посветени на знакови за Димитровград личности, обяви Живка Шишкова.