Димитровград
Димитровград / Дом-музей "Пеньо Пенев", Димитровград
За първи път днес Димитровград ще се присъедини към световната инициатива Jane's Walk (Разходката на Джейн) за градски разходки, организирани и водени от граждани. Така те могат да видят по нов начин градовете и кварталите си, да помислят за процесите, които са ги превърнали в това, което са, и да потърсят начини как да станат по-добри места за живеене, коментира координаторът на АТРИУМ и уредник в дом-музей „Пеньо Пенев“ Живка Шишкова. Разходката ще стартира в 10.00 ч. днес от площад „Поезия“, като акцент ще е архитектурата на Димитровград.

До момента в България единственият град с "Разходка на Джейн" бе Хасково, където от 2013 г. я организират група местни ентусиасти по инициатива на психолога Георги Станков.  За 5 май, неделя, от 10:00 часа в Хасково този път фокусът ще е върху една единствена улица –“Балатон”. Това е една от най-живописните и интересни улици в областния център. Намира се в южната му част, в подножието на кв.”Хисаря”, в долината на река “Бял кладенец”. Сборният пункт е пред неработещото училище “Христо Ботев”, което е с адрес ул.”Балатон” 1, поясняват инициаторите.

Всеки желаещ може да се присъедини към “Разходката на Джейн” в Димитровград или Хасково. Тя се провежда всяка година през първия уикенд на месец май в стотици градове на шест континента.