/ Агенция
Служители задържаха близо 100 000 текстилни изделия, парфюми, обувки и аксесоари със съмнения, че са с нарушени права върху интелектуалната собственост, съобщиха от Агенция "Митници".

Откриха над 2,2 тона контрабандни агропрепарати на „Капитан Андреево“ (СНИМКИ)

Стоките са открити при извършени митнически проверки на "Капитан Андреево" през август, като количеството е рекордно за тази година. През изминалия месец са предотвратени 51 опита да бъдат пренесени стоки с лого на защитени търговски марки.

Най-голямото количество е открито на 18 август, когато на пункта пристига влекач с полуремарке с българска регистрация. Водачът - български гражданин, е представил редовни документи за превозваните стоки от Турция за Франция.

При извършената митническа проверка  се установява, че стоките отговарят на декларираното количество, но голяма част от тях  носят лого на защитени марки. Открити са 45 409 текстилни изделия, спортни обувки и чанти с обозначения на световноизвестни марки.

При друг случай на 26 август, на пункта пристига товарен автомобил чужда регистрация, управляван от полски гражданин. Според представените документи камионът е превозвал групажна стока от Турция за Словакия.

След акция: Иззеха стоки с лого на защитени марки на „Капитан Андреево“

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която са открити 11 771 текстилни изделия, 722 спортни обувки и 709 чанти с лого на над 20 световни марки.

Стоките са задържани в изпълнение на Европейския Регламент 608/2013 за защита на правата върху интелектуалната собственост и за случаите са информирани правопритежателите на търговските марки, като за част от стоките вече има потвърждение, че са фалшиви.