/ Агенция "Митници"
Контрабандни над 6.700 кг сребърни накити откриха митническите служители при проверка на пътнически микробус, съобщиха от Агенция "Митници".

Глоба от близо 30 хил. лв. за мъж за контрабанда на колиета и пръстени на МП „Калотина“

На 21 октомври на МП "Капитан Андреево" пристига микробус, в който пътували от Турция за България водачът и две жени, всички български граждани.

Агенция "Митници"

Те заявили, че не пренасят стоки, валута и валутни ценности за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която са открити 11 пакета, съдържащи изделия от бял метал.

Шофьор е обвинен за контрабанда на златни накити през „Капитан Андреево“

Те са били укрити във фабрична кухина в купето, под пасажерската и шофьорската седалки, както и в джобовете на дамски елек и във възглавница, които са били част от личния багаж на една от пътничките.

Агенция "Митници"

От „укритията“ са извадени общо 2311 бижутерийни изделия - пръстени, гривни, медальони, колиета и обеци. При направената от вещо лице експертиза се установява, че накитите с тегло 6743 грама са от сребро проба 925 на стойност 40 458 лева.

Агенция "Митници"

В хода на проверката се установява, че контрабандните накити са собственост на една от жените, на която е съставен акт по Валутния закон. По случая е образувано административнонаказателно производство.

За периода от май до края на септември на тази година при проверки на "Капитан Андреево" митническите инспектори са задържали близо 72 кг контрабандни златни и сребърни накити, което е 14 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.