Издирваният с години убиец на Гергана в Свиленград пуснат предсрочно от затвора
Издирваният с години убиец на Гергана в Свиленград пуснат предсрочно от затвора / DarikNews.bg, Архив

Убиец, който е издирван в продължение на четири години преди залавянето си, излиза предсрочно на свобода заради добро поведение, съобщава Дарик-Варна. С определение на Варненския окръжен съдАлександър Стоянов вече е напуснал затвора в морския град 2 години и 10 месеца преди изтичането на 10-годишната му присъда.

42-годишният мъж, който има адресна регистрация във варненския квартал „Владислав Варненчик”, застрелва през 2002 г. вСвиленград приятелката си Гергана Иванова. Момичето е родом от Търговище и работи като проститутка, а Александър е неин сутеньор. На 23 септември в квартирата си двамата празнуват заедно с компания, когато между тях избухва скандал. Отиват в съседната стая и там Александър прострелва с пистолет младата жена в слепоочието. Убиецът успява да се укрие и е открит през 2006 г. в Банкя, където заживял с друга жена.

Докато полицията издирва Александър, той е осъден задочно от Окръжния съд в Хасково на 16 години затвор, а присъдата му е потвърдена на следващите инстанции. След залавянето си той сезира Европейския съд по правата на човека, който се произнася, че заради задочния процес са нарушени основните му човешки права. Процесът е върнат за ново разглеждане, подсъдимият се възползва от правото делото да се гледа по съкратеното производство и получава наказание под предвидения минимум от 10 години затвор.

Стоянов има множество присъди. Преди убийството в Свиленград той е бил обявен за издирване заради ефективно наказание за грабеж, наложено му от Окръжния съд в Добрич.