Издирван с години убиец пуснат предсрочно от затвора във Варна
Издирван с години убиец пуснат предсрочно от затвора във Варна / netinfo

Убиец, който е издирван в продължение на четири години преди залавянето си, излиза предсрочно на свобода заради добро поведение. С определение на Варненския окръжен съд Александър Стоянов вече е напуснал затвора в морския град 2 години и 10 месеца преди изтичането на 10-годишната му присъда.

Издирван с години убиец пуснат предсрочно от затвора във Варна
netinfo
42-годишният мъж, който има адресна регистрация във варненския квартал „Владислав Варненчик”, застрелва през 2002 г. в Свиленград приятелката си Гергана Иванова. Момичето е родом от Търговище и работи като проститутка, а Александър е неин сутеньор. На 23 септември в квартирата си двамата празнуват заедно с компания, когато между тях избухва скандал. Отиват в съседната стая и там Александър прострелва с пистолет младата жена в слепоочието. Убиецът успява да се укрие и е открит през 2006 г. в Банкя, където заживял с друга жена.

Докато полицията издирва Александър, той е осъден задочно от Окръжния съд в Хасково на 16 години затвор, а присъдата му е потвърдена на следващите инстанции. След залавянето си той сезира Европейския съд по правата на човека, който се произнася, че заради задочния процес са нарушени основните му човешки права. Процесът е върнат за ново разглеждане, подсъдимият се възползва от правото делото да се гледа по съкратеното производство и получава наказание под предвидения минимум от 10 години затвор.

Стоянов има множество присъди. Преди убийството в Свиленград той е бил обявен за издирване заради ефективно наказание за грабеж, наложено му от Окръжния съд в Добрич.

Издирван с години убиец пуснат предсрочно от затвора във Варна
netinfo

Още един убиец, излежавал наказанието си във варненския затвор, вече се радва на свободата си. Заради добро поведение 33-годишният Васил Ангелов (на снимката горе) от разградското село Китанчево си спести близо 3 години и 8 месеца от 9-годишната си присъда.

През лятото на 2011 г. бащата на три деца преби до смърт своята любовница заради ревност. Убиецът и по-възрастната от него Рефие Хамди имали интимна връзка, но жената му изневерява с негов братовчед.

На 9 юни Васил ги заварил в местността Старите мешета между селата Здравец и Подайва. Братовчедът избягал, но жената не успяла и любовникът й нанесъл над 20 удара по главата с дървена бухалка. След това откарал Рефие със счупен череп в болница, където тя починала две седмици по-късно.

Ревнив любовник уби жена с бухалка, 8 години затвор

Първоначално Ангелов получи 8 години затвор от Окръжния съд в Рагзрад, но на втора инстанция наказанието му беше увеличено с година.

Стоянов и Ангелов ще бъдат в изпитателен срок до остатъка на присъдите си, а Варненският окръжен съд им определи задължителни срещи с пробационен служител.