19 съветници гласуваха: ВиК-Димитровград под шапката на Хасково
19 съветници гласуваха: ВиК-Димитровград под шапката на Хасково / Дарик радио, Хасково
Ще има ли Димитровград химн за 70-годишнината си на 2 септември и кои ще бъдат новите му почетни граждани решава днес Общинският съвет. 31 са докладните записки включени в дневния ред, утвърден от председателският съвет.

3 са предложенията за химн на града, селектирани от конкурсната комисия, назначена със заповед на кмета Иво Димов: „Свещен град“ по текст на Петко Каневски и музика на Ангел Ангелски, „Химн на Димитровград“ по текст на Ана Топалова и музика Минко Ламбов и „Здравей Димитровград“ по текст на Атанас Капралов и музика на Хайгашод Агасян. Решението на журито обаче, не получи одобрението на голяма част от димитровградчани, които заявиха мненията си в социалната мрежа. Там хората се разделиха между песента „Димитровград“ на Стефан Статев в изпълнение на ДВГ „Слънчогледи“ и „Здравей Димитровград“ по текст на Атанас Капралов и музика на Вячеслав Кушев, в изпълнение на родената в града Ваня Костова, написана за 60-годишнината на града. Първата въобще не е допусната от комисията, а за втората в конкурсния протокол журито е записало, че оставя на общината да прецени дали да продължи в състезанието. Това очевидно няма да се случи, тъй като такава докладна липсва в дневния ред. Всяко от трите предложения е оформено в отделна записка. Очаква се нито едно да не събере достатъчно подкрепа от съветниците, след като конкурсната процедура отвори Кутията на Пандора и нажежи страстите не само сред димитровградските дейци на културата. Трите песни няма да звучат днес в заседателната зала в изпълнение на градския представителен хор и духов оркестър, каквито бяха първоначалните намерения. 
 
Тежък избор и за почетни граждани предстои днес на димитровградските съветници. За първи път той е по новата наредба за символиката и почетните отличия на общината. 4 бяха постъпилите предложения, като две от тях 5-членната комисия декласира, тъй като посочените от инициативен комитет първи директори на Химкомбината Дико Иванов и Георги Павлов вече са избрани за почетни още през 1967 г. Останалите две- за треньора по борба на димитровградския тим Салим Салим и дългогодишния кмет на града от времето на социализма и първи градски секретар на БКП преди демокрацията Христо Шишков. За Салим Салим предложение имаше и миналата година, но не стигна до залата на общинския съвет, което също предизвика доста негативни коментари в социалната мрежа и димитровградските групи. Тази година той е предложен от Българската федерация по борба, която аргументира с конкретните му постижения, като треньор, приносът му за развитие на този олимпийски спорт не само за Димитровград, но и за страната. С вчерашна дата България има и сребърен медалист от Европейското първенство по борба за юноши и девойки в Дортмунд, Германия. За него се пребори включеният в националния тим състезател на СКБ „Димитровград“ и възпитаник на треньора Салим Салим- Микяй Наим. Клубът е създаден само преди 10 г., но вече има 18 национални състезатели, като всички са от Димитровград и в това е приносът на Салим, защото с пари и утвърдени победители всеки може, коментира президентът на клуба Георги Петров.

Дали тези му неоспорими успехи обаче, ще бъдат достатъчен аргумент за димитровградските съветници или решението им ще постави срамно петно върху развитието на клуба и Салим Салим ще бъде лишен от моралната награда да получи признание в града си, предстои да стане ясно днес. Според регламента в новата наредба изборът е таен, а за избран ще се счита получилият 2/3 от гласовете на съветниците. Очаква се гласуването и за единия и за другия да не бъде еднозначно единодушно, а процедурата по тайно гласуване да удължи времетраенето на заседанието.
 
Интересен момент е и предложението на кмета Иво Димов за закупуване на Водонапорната кула, считана за един от символите на Димитровград. 32 967 лв. без ДДС е пазарната оценка на имота, приета от Съвета на директорите на БДЖ на 20 февруари тази година. На няколко пъти през годините общината отправя искания към държавата Водната кула да й бъде прехвърлена безвъзмездно, но след като стана ясно, че няма законова възможност това са се случи, остава вариантът за купуването й.