Общински съвет, Димитровград
Общински съвет, Димитровград / Дарик радио
Съветници предлагат промени в онлайн вота за химн на Димитровград
93683
Съветници предлагат промени в онлайн вота за химн на Димитровград
  • Съветници предлагат промени в онлайн вота за химн на Димитровград
В онлайн гласуването за химн на Димитровград на официалния й сайт да бъде включена и песента „Здравей Димитровград“ по текст на Атанас Капралов, музика на Вячеслав Кушев, в изпълнение на родената в града Ваня Костова с детските вокални групи „Звездните момичета“ и „Таралежи“. Това предложи на общинския съвет днес председателят на комисията по образование Тодор Тодоров. Той се мотивира с решението на конкурсната комисия, селектирала 3 песни, в чийто протокол е записано, че оставя на общината да прецени дали тази да продължи участието си в конкурса.

Ние сме приели решението за този конкурс и регламента му, така че е наше задължение да преценим дали тя трябва да бъде включена при избора, посочи Тодор Тодоров. Той предложи в анкетата на сайта на общината двете песни със заглавие „Здравей Димитровград“- по музика на Хайгашод Агасян и по музика на Вячеслав Кушев да бъдат ясно описани, както и при включването на тази по музика на Вячеслав Кушев, анкетата да стартира отново. Тя започна вчера и до момента вота си онлайн са дали над 200 души. С над 50% води „Здравей Димитровград“, а над 25% са посочили, че не харесват нито едно от трите предложения на комисията. 12 на сто са гласували за "Химн на Димитровград" по музика на Минко Ламбов и текст на Ана Топалова и едва 10% за "Свещен град" по текст на Петко Каневски и музика на Ангел Ангелски. В писменото допитване анкетни карти попълниха 57 души, като фаворит с 36 гласа бе "Свещен град".

Заместник-председателят на димитровградския парламент Юлиян Семерджиев, който днес води сесията, посочи че не е против, но припомни, че резултатите от общественото допитване имат препоръчителен, а не задължителен характер и в крайно сметка общинският съвет на следващото си заседание ще гласува коя от песните да бъде химн на Димитровград. Питане защо общественото обсъждане е било под форма на писмена анкета отправи и Стефан Венков. Отговорът на Юлиян Семерджиев бе, че общината няма регламент за провеждане на обсъждания и в конкретния случай това била предпочетената форма, за да могат повече хора да изразят мнението си.