Конкурс за химн обяви община Димитровград
Конкурс за химн обяви община Димитровград / DarikNews.bg, Архив

Конкурс за създаване химн на Димитровград обяви община Димитровград. Решение за това местният парламент прие в края на септември.

От днес стартира първият етап- избор на текст, като срокът за подаване на творбите е до 31 декември. Текстовете следва да бъдат изпратени на пощенския или електронен адрес на община Димитровград, уточняват от администрацията й.

До 15 януари 2017 г. назначената от кмета Иво Димов комисия трябва да излъчи одобрен текст, по който ще следва вторият етап- избор на музика, срокът за който е 15 април. Финалният етап е до края на април идната година, когато комисията следва да излъчи 3 предложения, които да бъдат подложени на обществено обсъждане.

Конкурсната комисия оглавява председателят на тази по култура- скулпторът Гроздан Грозев. В състава й са композиторът Виктор Чучков, диригентът на общинския духов оркестър Доцо Вътков, композиторът и музикант Евгени Димитров-Маестрото и поетесата Ваня Щерева. 1 500 лв. е предвиденият награден фонд за класирания текст на химна и 2 000 лв. за автора на музиката.

В края на месец май общинският съвет трябва да утвърди химна, чиято официална премиера се предвижда за 70-годишнината на Димитровград на 2 септември 2017 г.