Димитровград, химн
Димитровград, химн / Дарик радио
Бъдещият химн на Димитровград отвори Кутията на Пандора
93668
Бъдещият химн на Димитровград отвори Кутията на Пандора
  • Бъдещият химн на Димитровград отвори Кутията на Пандора
Изборът за химн на Димитровград по повод предстоящата 70-годишнина на града отвори Кутията на Пандора. В социалните мрежи стотици димитровградчани изразиха предпочитания за две песни- „Здравей Димитровград“ по текст на Атанас Капралов, музика Вячеслав Кушев, в изпълнение на Ваня Костова и детските вокални групи „Звездните момичета“ и „Таралежи“ и за песента „Димитровград“ на Стефан Статев в изпълнение на ДВГ „Слънчогледи“. И двете обаче, са отхвърлени от назначената със заповед на кмета Иво Димов комисия.

Димитровград, химн
Дарик радио

В състава й бяха председателят на комисията по култура Гроздан Грозев, диригентът на духовия оркестър Доцо Вътков, композиторите Виктор Чучков и Евгени Димитров-Маестрото и Ваня Щерева. В протокола от последното й заседание е записано:

Димитровград, химн
Дарик радио

За 17.30 ч. вчера в зала „Гроссето“ димитровградският кмет насрочи предвиденото по регламента на конкурса за химн обществено обсъждане. Води го заместник-председателят на общинския съвет Юлиян Семерджиев. Тъй като община Димитровград няма нормативна уредба за обществени обсъждания, това ще премине под формата на анкета, в която всеки може да отбележи предпочитанието си за един от трите варианта, класирани от комисията, обяви той. Това предизвика недоволството на дошлите за обсъждането, които този път, за разлика от обичайните публични обсъждания, препълниха зала „Гроссето“. След като стана ясно, че няма да бъдат чути, повечето от гражданите напуснаха залата и отказаха да участват в писменото допитване.

Димитровград, химн
Дарик радио

Бюлетините за него се раздаваха срещу вписване на трите имена и подпис. Така в него се включиха едва 57 души, болшинството- служители на общинската администрация, димитровградската библиотека, музей, духов оркестър, дори участници в конкурсната комисия и автори.

Димитровград, химн
Дарик радио

Логично резултатът бе в полза на песента „Свещен град“ по текст на директора на димитровградската библиотека Петко Каневски и музика на бившия диригент на севлиевския оркестър Ангел Ангелски. Тя получи 36 бюлетини, 15 гласуваха за „Здравей Димитровград“ по текст на Атанас Капралов и музика на Хайгашод Агасян, трима- за песента на композитора Минко Ламбов по текст на Ана Топалова и три бяха невалидните бюлетини.

Димитровград, химн
Дарик радио

Протоколът от така проведеното обществено допитване ще бъде внесен в общинския съвет, който до края на юни трябва да приеме решение за химн на Димитровград. Авторът на текста му ще получи 1 500 лв., а този на избраната музика- 2 000 лв.