Гроздан Грозев и Доцо Вътков от комисията за химн на Димитровград
Гроздан Грозев и Доцо Вътков от комисията за химн на Димитровград / Дарик радио-Хасково
3 песни в конкуренция за химн на Димитровград
93616
3 песни в конкуренция за химн на Димитровград
  • 3 песни в конкуренция за химн на Димитровград
3 песни ще се конкурират за химн на Димитровград в последния етап на обявения от общината конкурс, съобщи на пресконференция днес председателят на комисията и тази по култура Гроздан Грозев. 5-членното жури за химна е заседавало вчера в София. Неговият състав бе определен със заповед на кмета Иво Димов: Гроздан Грозев, диригентът на димитровградския оркестър Доцо Вътков, композиторите проф. Виктор Чучков и Евгени Димитров-Маестрото и поетесата Ваня Щерева.

Одобрените от тях предложения за химн на Димитровград са: „Свещен град“ по текст на Петко Каневски и музика на Ваня и Ангел Ангелски, „Химн на Димитровград“ по текст на Ана Топалова и музика на Минко Ламбов и „Здравей Димитровград“ по текст на Атанас Капралов и музика на Хайгашод Агасян.

4 бяха текстовете, утвърдени в първия етап на конкурса. Във втория- за музика, по 3 от тях са работили 9 композитори. Нито един не е представил музика по текста на Милка Пиналска.

Песента „Здравей Димитровград“ по текст на Атанас Капралов и музика на Вячеслав Кушев според комисията не отговаря на зададените критерии да е написана специално за конкурса, тъй като бе представена за първи път за 60-годишнината на Димитровград в изпълнение на Ваня Костова и вече е популярна.

Предстои в едноседмичен срок трите музикални предложения да бъдат публикувани в официалния сайт на община Димитровград, като за гражданите ще бъде осигурена възможност да гласуват онлайн за предпочетеното от тях.

След като в първоначално обявения срок за композиторите не бе представена музика, Общинският съвет го удължи до 30 април, като до 15 май комисията трябваше да излъчи 3 предложения за химн на Димитровград, които да бъдат подложени на обществено обсъждане в двуседмичен срок от решението й.

През месец юни Общинският съвет следва да утвърди избрания химн на Димитровград. 3 500 лв. е осигуреният от общината награден фонд, като авторът на избрания текст ще получи 1 500 лв., а на музиката- 2 000 лева.

Конкурсът бе обявен от община Димитровград на 1 ноември, като решение за това местният парламент прие единодушно в края на септември. В първия етап се конкурираха 33 текста на 19 автори, от които първоначално бяха одобрени трима: Петко Каневски, Атанас Капралов и Милка Пиналска. На 5 април комисията извънредно допусна още един текст- този на Ана Топалова, който по технически причини не стигнал в срок до нея.