сесия на Общински съвет Хасково
сесия на Общински съвет Хасково / Дарик радио, Хасково

За трета поредна сесия днес хасковският общински съвет ще дебатира по предложението за кредит от над 10 млн. лв., предназначени за ремонт на стадион „Младост” и зала „Дружба”. След като на два пъти то бе внасяно от кмета Добри Беливанов и отхвърляно с гласуването, днес вносители са съветници.

 От общинската администрация уверяват, че треньори и ръководители на спортни клубове настояват за ремонт на стадион „Младост“ и спортна зала „Дружба“.

Пак отхвърлиха искането на Беливанов за 10.4 млн. лв. кредит

Писмо с настояване да бъдат ремонтирани стадион „Младост“ и спортна зала „Дружба“ са входирали в община Хасково представители на 9 спортни клуба. Писмото е адресирано до председателя на Общински съвет Хасково Таня Захариева и кмета на община Хасково Добри Беливанов, информират от администрацията.

Публикуваме текста на писмото без редакторска намеса:

„Обръщаме се към Вас като към управници, които до сега сме вярвали, че имат  отношение към спорта, Молим Ви в предстоящото заседание на общински съвет Хасково на 26 юни 2019 година да включите като точка в Дневния ред  касаеща ремонта на двете емблематични за Хасково спортни съоръжения- зала “Дружба“ и стадион „Младост“ . Ние като треньори на спортни клубове, които осъществяват дейност в тези спортни обекти, сме притеснени за здравето на децата трениращи в залата и на стадиона. Всички знаем, че стадиона не отговаря на никакви изисквания за подобно съоръжение. Зала Дружба се наводнява почти при всеки дъжд, седалките са овехтели, всички помещения се нуждаят от ремонт, а цялата зала от сериозно цялостно обновяване.  През последните години се направиха частични ремонти на покрива на зала Дружба и на залата по борба на стадион „ Младост, но това решава само в някаква степен проблема.  Обръщаме внимание, че е проблемна и електрическата система на залата, само специалисти могат да кажат доколко тя крие опасности. Не искаме да Ви занимаваме с битовизми, но санитарните възли и баните също не отговарят на съвременните изисквания. Стана ясно, че община Хасково има възможност да получи средства по кредитна линия за ремонта на двете съоръжения. Вие сте хората, които се надяваме да подтиснат политическите си страсти и сметки и да решат един дългогодишен проблем на хасковските спортни бази.

Омръзна ни от лъжливи обещания, че този или следващ кмет ще направят ремонти отлагани десетилетия, омръзна ни за всяка предизборна кампания едно от основните обещания да бъде ремонт на спортните бази сега виждаме възможност това да се случи наистина. Тези обновени спортни бази ще бъдат не за политиците, а за обикновенните деца на Хасково, които ги заслужават. Убедени сме, че община Хасково може и трябва да поеме този ангажимент към младите си хора.

Надяваме се на вашата трезва мисъл  и мъдро управническо решение да разрешите ремонта на спортните бази.“

Под писмото са имената на Георги Александров директор АФК“Хасково“, Илиян Киряков -ФК“Хасково 1957“,Емил Ангелов - ФК“Хасково 1924“,Димитрия Найденова - СК“Атлетик“,Теменуга Илиева - КА „ Виолена“,Петър Хаджиангелов БК“Севдалин Василев“,Живко Архондев - СК“Бяла Мечка“ ,Димитрина Алексиева -КГС“Юнак“,А .Урумов. С.Урумов - ФК“Урума.

Писмо с подобно искане е входирано в Община Хасково и на 22.07 2019 година от Митко Маринов Председател на ОС на БФС Хасково. Според Маринов стадион „Младост“ не е безопасен за децата трениращи там.Той не отговаря на минимални критерии, стандарти-свързани с безопасността, сигурността, здравни и хигиенни норми. Проблем е липсата на съблекални и лошото състояние на тревното покритие.

В писмото се казва : „ Поради условията, които предлага стадион“Младост“ е налице отказ на отборите в Хасковска област, Старозагорска и Пловдивска да играят на него. Уведомяваме Ви, че Зоналният съвет на БФС –Пловдив и Областен съвет на БФС Хасково ще свика Лицензионна комисия, на която предстои да се вземе решение да не се провеждат футболни срещи през предстоящите сезони, докато Община Хасково не вземе необходимите мерки за осигуряване на безопасност и добри условия, да осъществи спешна ремонтна дейност.

Искрено се надяваме , че Общински съвет към община Хасково ще одобри ремонт на стадион „ Младост“, състоянието на стадиона е недопустимо за областен град като град Хасково. „