Храмовия си празник Димитровден чества църквата в Димитровград

/ Дарик радио, Хасково
Тържествена литургия по повод днешния храмов празник Димитровден бе отслужена от 8:00 ч. тази сутрин в димитровградската църква „Св. Димитър“. Курбан с постен фасул, осигурен от Църковното настоятелство, ще раздадат на миряните днес там. По-късно през деня е планирано и кръщене.

Православната църква почита паметта на Свети Димитър Солунски

Църквата "Свети Димитър" в Димитровград е завършена през 1884 г. и е най-старата постройка на територията на града. Според преданието дворното място от 8 декара, определено за строеж на църква и училище на с. Каяджик (днешният квартал Раковски в Димитровград) е подарено от турски бей.

Димитровград, Църква "Св. Димитър"
Дарик радио, Хасково

Храмът е построена от жителите на с. Каяджик. Строежът започнал през 1880 г. и е завършен през 1884 г., като с доброволен труд, с парични и натурални дарения участвало цялото население.


Димитровден е! Какви са традициите и обичаите на този ден?


През 1974 г. църквата е обявена за паметник на културата. През 2002 г. тя се сдоби с нови електкронни камбани, които са дарение от свещеника Георги Тодев, чието семейство с три деца за целта тегли банков кредит от 10 000 лв. Отец Георги Тодев бе обявен за един от великите българи, а по-късно избран и за почетен гражданин на Димитровград.

Димитровград, Църква "Св. Димитър"
Дарик радио, Хасково

През лятото на 2010 година куполът на църквата „Св. Димитър” бе позлатен със средства от дарители. 4 години по-късно, пак с помощ от дарители, бе ремонтирана и камбанарията.