Хасково без вода, ако кмет и зам.-министър не се договорят
Хасково без вода, ако кмет и зам.-министър не се договорят / netinfo
Хасково без вода от утре, ако кмет и зам.-министър не се договорят
59640
Хасково без вода от утре, ако кмет и зам.-министър не се договорят
  • Хасково без вода от утре, ако кмет и зам.-министър не се договорят

Спешна среща между кмета на Хасково Георги Иванов и заместник министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев ще се проведе днес. Поводът е заплахата от спиране на водата в половин Хасково. В основата на това стои спор между общината и държавата за около половин милион лева.

Кметът Георги Иванов отказва да подпише акт 15 и 16 на реконструирания водопровод в Ябълково, което означава, че изградените съоръжения се ползват незаконно. От регионалното министерство предупреждават Георги Иванов, че ако до 15 декември не приеме реконструкцията на водоснабдителна система „Ябълково" ще се предприемат действия по спиране на водоподаването.

Георги Иванов обясни пред Дарик, че проблемът идва от неизплатени на общината средства свързани с първия етап от реконструкцията. Кметът твръди, че при изграждането на възникнали допълнителни дейности по първи етап е получил писмени гаранции от държавата, че средствата ще бъдат възстановени. От ВиК - Хасково твърдят, че не знаят за такъв документ, че изграждането на първия етап не е било финансирано от регионалното министерство и, че то не може да плаща грешките на друг.

Георги Иванов, който междувременно заведе дело срещу ВиК- Хасково, ще предложи на зам.-министъра два варианта - или да се подпише цесия, че изплащането на въпросните дългове ще бъдат поети от водното дружество в Хасково, или водопроводът да стане собственост на общината. Чуйте още от коментара на Георги Иванов в звуковия файл.