Харманли иска бежанският лагер да бъде изцяло от закрит тип
Харманли иска бежанският лагер да бъде изцяло от закрит тип / Дарик радио, Хасково, Архив

Бежанският лагер в Харманли да стане изцяло от закрит тип, настояват в декларация до премиера, министъра на вътрешните работи, областния управител, кмета на Харманли и всички политици местните структури на Патриотичния фронт и Атака, подкрепени от БСП.

След организирания на 4 септември протест в града, хората в Харманли не са доволни от обявените мерки, които предвиждат около 1 300 от местата в бежанския център да бъдат от затворен тип.

"Ние, гражданите на град Харманли, заявяваме, че не виждаме никакъв ефект от действията, предприети от институциите след протеста ни, проведен на четвърти септември. Ситуацията с бежанския център продължава да е заплаха за сигурността, здравето и живота на жителите", пише в декларацията.

„Първият учебен ден наближава, ние сме загрижени за безопасността на нашите деца. Не искаме градът ни, който е на 506 години, да се превърне в бунище - от хора, които нямат нищо общо с нашите традиции и морал“, е записано в нея.

„Настояваме най-категорично Центърът за бежанци в Харманли да се преобразува в такъв от изцяло затворен тип. Настояваме за засилване на контрола вътре в Центъра. Ако не предприемете нужните стъпки това да се случи, ще предприемем протестни действия“, се казва още в текста.

В групата „Харманли“ в социалната мрежа тече и проучване на тема: „Бихте ли гласували на референдум за премахване на бежанският център в гр. Харманли?“ Всички, гласували до момента, са посочили отговор „Да“.