Дървесината от опожарените гори не представлява търговски интерес, смята лесничей
Дървесината от опожарените гори не представлява търговски интерес, смята лесничей / netinfo
Дървесината от опожарените гори в Харманли не представлява търговски интерес, смята Антон Тодоров, заместник директор на Държавно лесничейство в засегнатата община.

Пламъците преминаха през хиляди декари дъбови и борови масиви, които обаче в по- голямата си част са съставени от дървета с тънък ствол. От тях не могат да се произведат дъски за строителството, каквато хипотеза може да съществува в общественото съзнание след палежите от последните три дни.

Специалистът коментира още, че задълженията на собствениците на засегнати от огън гори са изключително отговорни и трудни за покриване. При пожар, лицето, което притежава нотариалния акт, е длъжно да възстанови насажденията в срок от 2 години. Залесяването е скъпо и ако собственикът не разполага със средства, Европейските фондове предлагат възможност за кандидатстване с проект.

Представителят на лесничейството се застрахова, че все още е рано да се оповестят официално причините за пожарите в региона, но по негово лично наблюдение, непредпазливост от страна на хората и големите площи от необработваема земя спомагат за бързото разпространение на огъня.

Разговорът с Антон Тодоров може да чуете в прикачения звуков файл.