Двама от Свиленград с обвинение за канабиса в с. Изворово
Двама от Свиленград с обвинение за канабиса в с. Изворово / Darik News, архив

Двама свиленградчани са привлечени, като обвиняеми по досъдебно производство за отглеждане и държане на наркотични вещества или растения от рода на конопа, съобщават от Апелативна прокуратура-Пловдив. Обвинението на районната в Харманли  е срещу 47-годишния Стойко П. и 42-годишния Росен И. Двамата са задържани в ареста за 72 часа. Предстои утре в Районен съд-Харманли да бъде внесено искане да им бъде наложена най-тежката постоянна мярка- задържане под стража.

На 31 юли, в двуетажна къща в харманлийското с. Изворово, при претърсване и изземване, бяха открити 153 растения, които при полевия тест реагираха на канабис. Стойко и Росен са ползватели на къщата. Откритите там растения са били с височина от 110 см до 170 см и за отглеждането им е била изградена поливна инсталация, уточняват от прокуратурата. В приземния етаж на къщата е било открито и помещения за отглеждане на разсад за канабис. Намерени са инструменти за обработка, препарати, торове, пестициди за третиране на растенията. На втория етаж е било уредено помещение със стелажи за сушене на канабис, оборудвано с въздухопроводи и вентилатори. Върху стелажите е намерена и иззета зелена листна маса с общо тегло от 1600 грама, която при полевия тест реагира канабис. Отделно в пластмасов бидон е имало и зелена листна маса с тегло 1 200 грама. Общото тегло на намерените съцветия канабис е 2 800 грама.

 

Под ръководството на Районна прокуратура-Харманли е извършено претърсване и изземване, оглед, разпитват се свидетели и са назначени експертизи, уточняват от Апелативна прокуратура-Пловдив.