Над 10 социални услуги представят в Димитровград
Над 10 социални услуги представят в Димитровград / Darik News, архив
Традиционните вече Дни на социалните услуги започват днес в Димитровград и ще продължат утре. Това е третото им издание за последните 3 години. Заради лошите метеорологични условия се наложи промяна в програмата им и те стартират от 10 ч., в залите на библиотеката "Пеньо Пенев" и Историческия музей, където ще бъдат разположени ателиетата, а в голямата читалня на библиотеката ще се проведе концерт. В него ще участват потребители на социални услуги, клуб на хората от третата възраст „Хан Аспарух” и Акустично Джаз Трио със солист Мария Арнаудова.

Ателиетата представят „Изложение на дейности на социалните услуги“, като включват: приложни материали, изработени от потребителите на социални услуги и общинските клубовете на хората от третата възраст; изработване на място на предмети от глина с помощта на майстор-грънчар; изработване на значки с помощта на персонала на Социално предприятие – Димитровград; изработване на гривни и цветя с помощта на персонала на Център за обществена подкрепа и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания.

Официалното откриване е от 13:00 часа в зала "Гроссето", където ще е форумът "Актуално в социалната сфера", който организаторите от общината определят, като акцент в програмата. Той ще премине в два модула. Първият е на тема „Деинституционализация на грижата за възрастни хора и хора с увреждания” и модератор е Николина Иванова - началник отдел „Социални услуги за пълнолетни лица”. Презентация ще представи Даниела Ушатова – ръководител екип в Национално сдружение на общините в Република България. Вторият модул е с темата: „Социалното предприемачество – различния начин на икономическа активност” и модератор е Магдалена Ванчева, ръководител на Социално предприятие, Димитровград, като той ще бъде открит с демонстрация на костюми, изработени от социалното предприятие и по програма това ще стане в 15 ч.

Предстои да бъдат дискутирани основни теми в социалния сектор, като акценти са грижата за възрастните хора и хората с увреждания и социалното предприемачество. Целта на форума е да бъде споделен опит между доставчиците на социални услуги, както и да провокира дискусии по важни теми за развитието на сектора с всички заинтересовани страни. Участие ще вземат експерти и представители на институции от цялата страна - София, Варна, Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Асеновград, Свиленград, Харманли, Любимец, Стамболово и Велинград, както и на неправителствени организации, които са основен партньор в работата в социалния сектор - Национален алианс за социална отговорност, Национална федерация на работодателите на инвалидите, Сдружение "Шанс и закрила", фондация "Подари усмивка" и директори на социални услуги. В работата на форума ще участват експерти от Министерството на труда и социалната политика, НСОРБ, Агенция за социално подпомагане и специалисти от ресорни отдели в общините. Форумът продължава до 17 ч.

Община Димитровград е сред водещите в страната с добри практики в сферата на социалните услуги. За активната си политика в тази посока през 2016 г. Бе отличена с награда за развитие на социалното предприемачество и осигуряване на възможности за заетост от Национален алианс за социална отговорност и с награда за "Социални иновации свързани със заетост" на Министерство на труда и социалната политика, припомнят от администрацията.
 
Ремонт затваря едното платно на пътя Димитровград - Хасково

10 социални услуги развива Община Димитровград в момента- Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за възрастни хора с увреждани, Социално предприятие, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи "Дъга", Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост, Защитено жилище за лица с умствена изостаналост, Център за обществена подкрепа, Домашен социален патронаж, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания и клубове за хора от третата възраст, хора в неравностойно положение и специални потребности. Общината сега работи и по 6 проекта в тази сфера- приемна грижа, топъл обяд, Център за интегрирани услуги, който осигурява  личен асистент, социален асистент и домашен помощник, Център за комплексни услуги, Център за ранна интервенция на уврежданията от 0-3 г. и Обществена трапезария.

Утре програмата на димитровградските Дни на социалните услуги предвижда от 11 ч. в салона на читалище „Пробуда“ в село Добрич представяне на постановката „Брошката” по Иван Вазов от театрална група „Виж” към Регионална организация на слепите в град Стара Загора. Финалът е посещение на манастир „Успение Богородично” в с. Добрич.