Димитровградските съветници без представителни. Засега
Димитровградските съветници без представителни. Засега / DarikNews

22 докладни записки разгледа на последната си за 2013 г. сесия днес местният парламент на Димитровград. Три от тях бяха оттеглени от вносителите- предложението на Тодор Тодоров неправителствената организация „Академия за таланти” да получи общински помещения безвъзмездно, това на председателя Стефан Димитров за представителни разходи на съветниците и още едно- за ремонт по „Красива България” на училището в Меричлери. Извънредно бяха включени записки за проекти по „Красива България” в детските градини на селата Горски извор и Ябълково, както и предложени от кмета Иво Димов вътрешни правила за разпределение и отчитане на субсидиите за читалищата в общината през 2014 г., която бе подкрепена обаче едва от 9 съветници и не бе приета. Всички останали предложения бяха гласувани положително.

Димитровградските съветници без представителни Засега
netinfo

Макар и да бе оттеглена, докладната с предложение през 2014 г. всеки от 33-та съветници да има право на до 250 лв. за представителни разходи месечно предизвика отново емоционален изблик у кмета Иво Димов. В близо 10-минутна разпалена реч той заклейми старейшините, че идеята е цинична и абсурдна на фона на финансовата криза и заплатата от 130 лв., определена в ЗМСМА им е напълно достатъчна. Ще трябва да отрежем тези 100 000 лв. от образованието, от детските градини, от децата на Димитровград, категоричен бе той.

Не унижавайте достойнството на общинските съветници, скастри го председателят на комисията по образование Тодор Тодоров. В демагогия и популизъм го обвини напусналият редиците на ГЕРБ учредител на БАСТА Диян Георгиев и призова: "Като толкова мислите за общината, децата и възрастните- откажете се от вашите представителни!".

Димитровградските съветници без представителни Засега
netinfo

Работата на общинския съветник не е да идва 3 пъти месечно в общината за сесия и комисии и да гласува под строй, контрира и председателят Стефан Димитров, също в пламенна реч. Като вносител той защити тезата си, че за да приемат стратегически решения съветниците трябва да имат възможност за консултации с експерти в съответната област.

Не заблуждавайте хората и не манипулирайте, че някой от нас иска да си сложи 250 лв. месечно в джоба- парите за представителни ще се харчат срещу съответните разходни документи и могат да бъдат и 20 лв., намеси се и доайенът на местния парламентаризъм Данчо Данев, който призова за прекратяване на грозния спор добрия коледен дух. Темата ще бъде отново на дневен ред в следващата, първа за 2014 г. сесия.

Димитровградските съветници без представителни Засега
netinfo

Днес бяха приети две нови наредби- за съставяне, приемане, промяна и отчитане на бюджета и друга- за реда за субсидиране на спортните клубове в общината. Съветниците промениха и наредбата за финансово стимулиране на даровити деца, като заложиха минимален праг на стипендиите от 50 лв., като избраха и своите представители в комисията за определяне на тези стипендии: Валентин Христов, Антония Филева, Таня Делчева, Тодор Тодоров и Живка Вълкова. 15 000 лв. бяха предвидени за общинския фонд „Ин витро” в бюджета за 2014 г., 10 000 лв. за общинската програма „Димитровград на младите”. Те приеха и предложението за развитие на читалищната дейност с календар на културните събития за идната година. Съгласуваха стратегически и годишен план за вътрешен одит на общината, приеха принципно решение за разкриване на лекарски кабинети в предимно ромския кв. „Изток” и измениха няколко свои решения, които касаят транспортната схема в общината. След кратък исторически спор 18 подкрепиха идеята за възстановяване бюст-паметника на Александър Стамболийски в бюджета за 2014 г. да бъдат предвидени 5 000 лв.