Деветокласничка от ПМГ Вазов втора на световен математически форум
Деветокласничка от ПМГ Вазов втора на световен математически форум / netinfo

Деветокласничката от ПМГ „Иван Вазов” Боряна Димова с научен ръководител Катя Чалъкова се класира на ІІ място в Световния форум по математика и проектиране в Москва.

За четвърти път ученици от димитровградската гимназия участват и заемат призовите места в това престижно математическо съревнование, припомнят от ръководството й.

Надпреварата бе оспорвана, а конкуренцията- голяма, тъй като се състезавахме с великите сили в математиката – Русия, Казахстан и Беларус, а това ни прави още по-горди с успеха,  сподели Катя Чалъкова.

Деветокласничка от ПМГ "Вазов" втора на световен математически форум
netinfo

В столицата на Русия Боряна се представи в направление „История на математиката” с проекта си „Видни български математици”. Темата на научната й разработка е свързана с основоположниците на математиката като наука в България.  В презентацията си Боряна Димова проследява приноса на първото поколение български математици. Деветокласничката доказва и това, че техните открития се прилагат и до днес в образователната ни система.

В състезанието Боряна си служи със средствата на динамичния софтуер, за да онагледи доказаните от първите ни математици теореми. Тя успя да докаже, че макар да е само в девети клас, може разбираемо да представи сложните теореми по геометрия, и то на блестящ руски език, който изучава като втори чужд в училище, разказа Катя Чалъкова.

Боряна Димова, която учи в паралелка „Математика и английски език” в ПМГ „Иван Вазов”, извървя дългия път до Москва, като първо се представи успешно на националния кръг – подбор за най-добрите проекти в България и на практика запази второто си място, завоювано и там.

В качеството си на ветеран участник със свои ученици Катя Чалъкова бе избрана да връчи наградите на учителите – научни ръководители – в Москва. Тя вече има пълна колекция призове от участията в този световен форум.