Хасково
Хасково / Областна администрация, Хасково
РУО на МОН-Хасково
92499
РУО на МОН-Хасково
  • РУО на МОН-Хасково
Близо 70 са заявките от фирми в регион Хасково за интереса им към определени специалности в професионалното образование, съобщи в студиото на Дарик началникът на РУО на МОН Румяна Делчева. По-голяма активност в контактите с бизнеса, отчете тя.
Тази година основно образование след 7 клас завършват 1 911 ученици, като планираните паралелки са 77- 36 профилирани и 41 професионални. Основно образование след 8 клас завършват  991,а броят на планираните паралелки е 40, от които 6 профилирани, 7 непрофилирани и 27 професионални. Задочна форма ще предлагат 3 паралелки в общините Стамболово, Тополовград и Хасково.
За ученици със специални образователни потребности в държавния план-прием са заложени  4 паралелки с придобиване на първа степен на професионална квалификация в общините Хасково, Харманли и Свиленград.
За първа година е заявен и прием за обучение чрез работа в харманлийската ПГЕТ „Захари Стоянов” по професия електротехник, специалност „Електрически машини и апарати”.
Община Минерални бани, съвместно с местния бизнес, заявява план-прием в две училища  по професиите изпълнител на термални процедури  и хотелиер. Другите нови за региона специалности са моделиер-технолог на обувки и кожено-галантерийни изделия  в Димитровград, хотелиер в Свиленград, приложен програмист в Хасково и монтьор на транспортна техника в Тополовград.
Още за предложението за държавен план-прием за учебната 2017/2018 г. за област Хасково от Румяна Делчева в приложения файл.