Бивш интернет-доставчик на хасковската полиция ударен за пиратство
Бивш интернет-доставчик на хасковската полиция ударен за пиратство / netinfo

Полецейската операция за ограничаване на интелектуалното пиратство е проведена от експерти от Главна дирекция за борба с организираната престъпност и колегите им от Хасково, под наблюдението на Районна прокуратура и на зам.- главния прокурор Камен Ситнилски.

Акцията е предприета след сигнал за незаконно разпространяване на музика, филми, софтуер. Хасковският интернет-доставчик е осъществявал нерегламентирана дейност посредством файлови сървъри и разпространяване в мрежата. При проверката са иззети 4 FTP сървъра, съдържащи над 6,5 терабайта музика, филми, софтуер без уредени авторски права /равняващи се на 13 000 компактдиска/, разпространявани свободно към над 5 000 абоната на интернет доставчика. Това съобщи на пресконференция Явор Колев – началник на сектора в ГДБОП.

Стана ясно, че проверените фирми са били две, но в момента на проверката сървъра на другият интернет-доставчик не е действал. Ударената за пиратство фирма, при акцията е опитала да укрие иззетите сървари, а преди години е била интернет доставчик на самата полицейска дирекция в Хасково.