Актьорът-мим Герасим Дишлиев - с колело от Париж до Свиленград
Актьорът-мим Герасим Дишлиев - с колело от Париж до Свиленград / Darik News
Актьорът-мим Герасим Дишлиев- с колело от Париж до Свиленград
74464
Актьорът-мим Герасим Дишлиев- с колело от Париж до Свиленград
  • Актьорът-мим Герасим Дишлиев- с колело от Париж до Свиленград

Свиленградчанинът Герасим Дишлиев-Геро - актьор-мим, ученик и последовател на Марсел Марсо, негов асистент и преподавател в школата му, тръгва на пътешествие с велосипед от Париж към Свиленград. Днес той отпътува от Хасково за френската столица, където живее вече 21 години. От там на 1 септември ще стартира новият му проект, отново свързан с България и с родния му Свиленград. Европейското турне на две колела е с мотото „Мимолетни следи", а маршрутът му е 3077 км, като по предварителни изчисления ще го измине за 34 дни със среден пробег 90 км на ден. Геро ще отседне в 34 селища в различните европейски страни, където ще представи автобиографичния си спектакъл „Монолог с куфар".

Актьорътмим Герасим Дишлиев  с колело от Париж до Свиленград
netinfo

Това е представяне на Свиленград в европейско турне, а идеята на Герасим Дишлиев е новаторска - да обедини екологията, спорта и изкуството, коментират от община Свиленград, която финансира турнето заедно с кмета Георги Манолов.

Стартът е от площада пред катедралата „Нотрдам дьо Пари", а финалът - на 4 октомври 2014 г., в навечерието на празника на Свиленград - 5 октомври. Ще премине през Франция, Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Румъния и цяла България от Видин, през София,Ботевград, Пловдив, Хасково и Свиленград.

Актьорътмим Герасим Дишлиев  с колело от Париж до Свиленград
netinfo


"Монолог с куфар" е с автобиографичен сюжет и описва развитието на артиста от Свиленград до Париж. Пътят, корените ни, бъдещето, миналото, семейството, родната къща, новият пристан, кои сме ние- за всичко това се разказва със средствата на пантомимата в трагикомичен тон. Игран е с успех в България, Франция, Израел, Македония, Италия, Финландия, в страни в Африка и Южна Америка.

Герасим Дишлиев - Геро е роден в Свиленград. Завършва Ecole Internationale de Mimodrame de Paris - « Marcel Marceau ». Веднага след получаване на диплом, той е поканен лично от Марсел Марсо да стане негов асистент и преподавател в школата.

Актьорътмим Герасим Дишлиев  с колело от Париж до Свиленград
netinfo

През 2010 г. Община Свиленград подкрепи финансово участието на Герасим на прочутия международен театрален фестивал в Авиньон, Франция, през юли същата година. И там той представи своя авторски спектакъл "Монолог с куфар". Съвместно с Българския културен център в Париж, организира на 4 май 2010 г. вечер, посветена на Свиленград. На събитието присъстваха представители на посолството ни във Франция, френски журналисти и дейци на културата, както и свиленградчани, живеещи в Париж.

Разказа на Герасим дишлиев-Геро за предстоящото театрално турне на велосипед- в приложения файл.