Кметство, с. Ябълково
Кметство, с. Ябълково / Дарик радио, Хасково
1 146 са по списък избирателите в димитровградското село Ябълково, които днес могат да  гласуват за кмет на кметството. Две са устроените там секции, като в едната по списък избирателите са 445, а в другата- 701. Изборният ден стартира в 7 ч. и продължава до 20 ч. По всяка вероятност до балотаж няма да се стигне, освен ако двамата кандидати не получат точно 50 на 50, което хипотетично не е изключено, но е малко вероятно, коментират запознати с изборното законодателство.

Двете избирателни секции в селото отвориха навреме и изборният ден в Ябълково стартира нормално, информират от Общинската избирателна комисия в Димитровград. Активно е гласуването от самото отваряне на секциите, като дори са се образували опашки, по данни от селото.

Двама са  кандидатите за кмет- бившият полицай Вангел Попов и местният бизнесмен Костадин Атанасов. И двамата вече са участвали в избори за кмет на Ябълково. През 2015 г. на първи тур Костадин Атанасов получи 254 гласа- с 1 повече от спечелилия на втори тур Антон Илиев. В местните избори през 2011 г. Вангел Попов получи на първи тур 67 гласа, с което тогава не стигна до балотажа.

До насрочването на частични избори в димитровградското село Ябълково днес се стигна, след като с решение на ОИК-Димитровград избраният през 2015 г. Антон Илиев бе отстранен, заради констатирани от комисията по сигнал до нея нарушения- кметът не представил пред комисията и местния парламент документ, че е напуснал управителните органи на местната земеделска кооперация. След продължилата месеци съдебна сага, в която той обжалва това решение, то бе потвърдено от съда, а Антон Илиев- регистриран, като кандидат за кмет. Малко преди старта на предизборната кампания обаче, той почина. Тогава издигналата го партия регистрира за свой кандидат Вангел Попов, който междувременно бе назначен за временно изпълняващ кметската длъжност. На извънредно заседание димитровградският общински съвет избра за временен кмет до обявяване на резултата от днешните избори Величка Георгиева.