Зимната обстановка в Габрово
Зимната обстановка в Габрово / Дарик Габрово, архив

Времето в общината е облачно и вали мокър сняг.  Духа умерен северен вятър със скорост до 5 м./сек. Височината на снежната покривка в централната градска част е 3 см, на прохода „Шипка" и в курортен комплекс „Узана" достига 40 см, съобщават от Общинската администрация. Влажността на въздуха е висока- 95%. Регистрираната температура на въздуха в центъра на града от общинската МТО станция към 07,00 часа е 0,5°С. Стойностите на атмосферното налягане се задържат по високи от  средните за месеца, през деня слабо ще се понижи.Обилният и мокър сняг през нощта създаде на територията на община Габрово много сложна до тежка обстановка.  

Проходът Шипка след кратко затваряне (7,00 часа) за прочистване на паднали дървета, отново е отворен за движение, считано от 9 часа и 30 минути. Не се допуска движението на автомобили с летни гуми. Вали обилен мокър сняг. Температурата на въздуха  е минус 4 °С. Видимостта е намалена на места поради мъгла. Остава в сила забраната за движение на МПС с обща маса над 10 тона. Пътят за  Узана към този час е непочистен от многото паднали дървета. В прехода на гористия участък падналите дървета са десетки.  В района продължава да  вали сняг. Снежната покривка е 10 см, но силният северен вятър способства за образуване на преспи. Това допълнително усложнява тежката зимна обстановка. За почистване на градската част работят 11 машини от „Благоустрояване"ЕООД и екипите. В градската част има много сигнали за паднали клони, дървета. Има засегнати автомобили.  

Обилният и тежък сняг  е причинил (данните са към 07,30 часа) много аварии в електропреносната мрежа на територията на община Габрово. Без електрозахранване са: км. Здравковец, км. Козирог, района на ПСОВ, селата: Стойчевци, Раховци, Лесичарка, Орловци, Копчелии, Иванковци, Овощарци, Спасовци, Гергини, Гарвани, Николчевци, Балани, Богданчовци, Тодоровци, Костадини, Фърговци, Генчевци, Трънито, Чехлевци, Мечковица, Геновци, Янкула, Горна могила, Чукили, Бамболово, кв. Гачевци, кв. Любово, кв. Етъра, кв. Априлово, кв. Шумели, както и единични обекти. В тези села е затруднено и  движението по съответните пътни участъци. Затруднение в движението поради паднали дървета и много клони има по линията Габрово- Трявна и Габрово- Боженци.  

На извънредно заседание при изпълнаващия длъжността кмет инж. Добрин Савчев на Общински съвет по сигурност и на Щаба за координиране на СНАВР беше направен анализ и набелязани конкретни мерки за нормализиране на ситуацията. В заседанието взеха участие всички институции, имащи отношение към зимната обстановка. Мобилизирани са всички екипи на Пожарна безопасност и защита на населението, Община Габрово, „Благоустрояване" ЕООД и „Пътни строежи" за отстраняване на падналите клони и разчистване на пътищата. Предвид динамичната обстановка възникват промени и е възможно места, които са почистени, отново да станат непроходими.  

Дружество Е-ОН е изпратило всички 12 екипа за отстаняване на авариите, както и имат готовност след оценка на обстановката да наемат външни сили.

От Общински пътнически транспорт съобщават, че се покриват със затруднения градските и междуселищни линии.  
Поради непроходимост на пътя не са превозени децата от Гъбене, Камещица и Райновци до училище „Райчо Каролев". Родителите на децата са уведомени.

Община Габрово призовава водачите на автомобили да не пътуват, освен ако не е крайно наложително. Не е желателно паркирането под дървета поради опасност от счупването им.

От "Благоустрояване"ЕООД уведомяват, че сметта в селата, където по график е предвидено да бъде извозена днес, ще бъде събрана в събота, 22 октомври.