Жаклин Толева, водач на листата за 7 МИР
Жаклин Толева, водач на листата за 7 МИР / Реформаторски блок
Разум, родолюбие, развитие! За коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ се гласува с номер 21 в бюлетината!

Жаклин Толева е водач на листата на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ в 7-ми МИР Габрово. Завършва СУ „Св. Климент Охридски“ с две специалности – Право и Богословие. Специализира Международни отношения. Владее испански, френски, английски и руски език. Има 12 годишен опит в законотворчеството в Народното събрание, където работи последователно в Комисията по правата на човека, Комисията по образование, както и върху синхронизирането на българското законодателство с това на Европейския съюз. Председател е на ПП Български демократически форум.

Жаклин Толева - ИЗБОРИ 2017 - Защо избрах политиката?

Г-жо Толева, как бихте определили предстоящите избори за България?

Те са изключително важни с оглед на това накъде поема България във вътрешнополитически план. Дали ще се подаде на вълната на популизма и анархизма. Дали ще продължи напред по пътя на реформите и стабилността. Дали ще направи крачка назад и ще реабилитира една идеология от миналия век.

А във външнополитически план?

Живеем в една изключително сложна външнополитическа ситуация. Дори вземете нашите съседи. Изострените отношения на ЕС и Турция, която е на път необратимо да тръгне по пътя на едноличната власт – на един султанат. От друга страна е Русия с нейните великоимперски попълзновения. И ние сме свидетели на българска територия какви политически страсти се завихриха като отражения на едните и другите интереси. Свидетели сме на преки вмешателства на дипломатически представителства дори. Нещо, което е недопустимо и ние от коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ остро реагирахме.

Има ли спасителен път за България между Сцила и Харидба?

Убедена съм, че има такъв спасителен път и той е да се обърнем към себе си, да се запитаме какво е това, което можем и което трябва да постигнем. Да извикаме онези приложни енергии и воля в обществото да го направи. Аз отново ще кажа, че разделението на „про- и анти-“ и нихилизмът изхабяват енергиите на обществото. Запитвали ли сте се някога колко много идеи бихме родили и реализирали, ако всичкото това отрицание, което ни залива отвред, се пренасочи в градивност! Бихме имали наистина едно ново Възраждане.

В този смисъл как да запазим българската културна идентичност?

Първо като си дадем сметка колко важна е тя в контекста, за който говорим. Второ като възприемем разбирането, че културата не може да се развива само на пазарен принцип. Ние стратегически ще трябва да засилим публичното финансиране на българските културни институции и творци. Притова не само в България, а и в нашата диаспора.

Как виждане ролята на образованието и науката?

Образованието е неделима част от нашата културна идентичност. Защото в кръвната картина на народа ни е залегнала идеята за знание. И ние всички сме свидетели как българинът дава мило и драго, от хляба си дава, за да изучи децата си. Това е нещо изключително! И в същото време виждате успехите на талантливи деца на България. Затова от Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ обръщаме специално внимание на образованието и науката. Първо като гарантираме бюджет за образование не по-нисък от 4,5 % от БВП и за наука – 1,5 % от БВП. Има и един тревожен факт – за съжаление в България отпадат от училище деца и по финансови причини. Затова ние ще осигурим безплатни учебници за всички ученици до 12-ти клас. Но ще настояваме за спиране на социалните помощи при непосещаване на училище от едно дете. И това са само част от едни комплексни мерки. За стимулиране на квалифицираните и мотивирани учители и университетски преподаватели. За ориентиране на образованието към индивидуалните нужди на децата – да се подкрепят както децата в нужда, така и надарените деца. За засилване на връзката между учебните планове и програми и нуждите на пазара на труда.

Как да увеличим доходите?

Като поддържаме ниски данъци, като стимулираме конкуренцията и подобрим бизнес средата и така да осигурим ускорен растеж на българската икономика.

Но много често на българската икономика пречи бюрокрацията и корупцията?

Така е. Затова ще настояваме да се изгради работещо електронно управление, да се премахнат ненужните административни регулации, да се направи служителя зависим от мнението на обслужваните граждани.

А по отношение на корупцията?

Необходимо е да се приеме работещ антикорупционен закон. Да се направи пълна имуществена проверка на лицата в корупционен риск и да им се отнеме необяснимото богатство. Трябва да се  прилагат модерните системи за проверка на почтеността, чрез прилагане на правилото, че публичните лица могат да бъдат записвани, филмирани и фотографирани при изпълнение на служебните им задължения.

Вие сте юрист. Как виждате реформата в правосъдието?

Нещо, което е много важно – нужна е персонална отговорност вместо анонимност при назначенията. Това може да стане чрез създаване на система, осветляваща некомпетентните и корумпирани магистрати, чрез активно участие в създаването и развитието на общоевропейските правозащитни органи, в това число и на Европейска прокуратура.
 

Жаклин Толева
Жаклин Толева, Реформаторски блок