Възкресението на Христос донася просветление за всички
Възкресението на Христос донася просветление за всички / БГНЕС

Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници.

В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите. 

Преди полунощ се отслужва тържествено богослужение. "И ето в полунощ от отворените царски врати се понася песнопението: "Воскресение Твое, Христе Спасе...". Песнопението се усилва, укрепва, вратите се отварят, раздвижват се хоругви, и кръстната процесия минава през храма, обикаля около църквата и се спира пред портите.

В огнеупорни фенери Благодатния огън пристигна в България

При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма "Св. Възкресение", при слизането на Благодатния огън

Подготовката за празника започва 10 седмици преди Възкресение, в които църквата подготвя вярващия християнин за тържеството на духа над плътта - победата на Иисус Христос над смъртта.

Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича "Страстна седмица", означаваща страдание. Това са последните дни от земния живот на Иисус. Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Червените яйца - символ на Христовата мъченическа кръв

По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носятвеликденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос. Най-радостен в семейството е този, на когото яйцето остане здраво - той ще бъде здрав през годината.

Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава "Христос Воскресе". 

Източник: БГНЕС