Благодатният огън да бъде за освещение, за радост, да изпълни сърцата и душите на вярващите православни християни с Възкресенската радост и светлина.

Това пожела Браницкият епископ Григорий - викарий на патриарх Неофит, след пристигането на Благодатния огън на Летище София.

ГАЛЕРИЯ:  В огнеупорни фенери Благодатния огън пристигна в България

"Да благодарим на Бога, че и тази година имахме възможността да посетим Светия град Йерусалим, където да станем свидетели на това многовековно чудо - слизането на Благодатния огън над Гроба Господен.

Посрещнахме Благодатния огън с пожелание да изпълни душите (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Благодатен огън, който се взе от всички църковни делегации, които бяха там, и Благодатен огън, който слава Богу вече е в град София, откъдето да бъде разнесен по всички краища на България, за да могат колкото се може повече вярващи православни християни да го вземат и да го отнесат в своите домове - той да им бъде за освещение, за радост, да изпълни сърцата и душите им с Възкресенската радост и светлина", каза Браницкият епископ Григорий, който водеше българската църковно-държавна делегация в Йерусалим.

На Летище София по традиция на Велика събота чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от огъня и да го занесат на вечерното богослужение за Великден.

Правителственият самолет "Фалкон", с който делегацията се завърна от Йерусалим, кацна около 20.00 ч.

Посрещнахме Благодатния огън с пожелание да изпълни душите (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Чудото на Великден идва с Благодатния огън

Тази вечер Благодатният огън ще бъде пренесен в Синодалната палата, където ще бъдат запалени кандилата на Светия престол. По-късно той тържествено ще бъде внесен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и ще бъде предаден на Негово светейшество Българският патриарх Неофит.

 

Благодатен или Свещен огън е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен върху Божи гроб в Йерусалим. В първите минути след запалването този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Източник: БТА, БГНЕС

Източник на видеото: Novanews.bg