Дарик
Дарик / „Коледни чудеса”
Творци на възраст от 5 до 12 години се представят в изложбата „Коледни чудеса”, която се открива днес от 17:00 часа в Регионален исторически музей – Габрово. Те са възпитаници на Мариана Трифонова, ръководител на детска школа „Приложни забавления”.
 
Жанровото разнообразие при малките бъдещи художници също е голямо – живописни работи с пастел и акварел, колажи с цветна хартия. Новото тази година са колажите с цветен пясък, при които се залага основно на наученото за контраста.
 
„Вижте цветовете, защото едно от основните неща при децата е да се запознаят с цветознанието и да го прилагат в работите си”, насочва вниманието Мариана Трифонова, докато подрежда изложбата.

Дарик
„Коледни чудеса”

Споделя, че не ограничава своите възпитаници. Техниките, които им допадат, могат да бъдат прилагани без ограничения. Учи ги, че за творбите, изработени с пясък е необходимо да има първоначален проект. Децата правят скица и обсъждат с преподавателката си дали е възможно идеята им да се реализира. Обсъждат се и цветовете, тъй като в тази техника те са много важни – отделят фигурите в творбата.
 
Цветният пясък се прилага в различни арт-работилници, но там има готови шаблони. В школата на Мариана Трифонова тази техника е превърната в изкуство. Всеки от учениците й влага душата си, докато рисува.
 
Едно от забавленията в ателието е да се рисува върху стъкла. Това не е точно витраж, а пригоден за работа с деца вариант, благодарение на който те израстват като художници.