/ Община Габрово
Мярката ще бъде удължена до 9 септември
Общината в Габрово продължава предоставянето на топъл обяд за бедни и възрастни хора до 9 септември. Ползвателите на социалната услуга ще продължат да се хранят безплатно чрез допълнително споразумение с Агенцията за социално подпомагане, според което администрацията ще получи още 35 511 лева, съобщиха от пресцентъра.

Финансирането е осигурено от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се хора, което е по оперативната програма за храни и материално подпомагане в резултат от инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от COVID-19.

„Топъл обяд“ за 200 души ще осигури община „Родопи" през лятото

Възможност да се хранят безплатно имат 230 лица от града и селата. Помощта включва храна за обяд – супа, основно ястие, хляб и веднъж седмично десерт, на стойност 2,90 лева. Обядът се доставя до домовете на потребителите всеки работен ден.

От започването на проекта в началото на 2021 година досега повече от 340 души са се възползвали от социалната услуга на общината. Освен в града подкрепа получават и нуждаещи се от селата Жълтеш, Гергини, Гарван, Райновци, Новаковци, Поповци, Янковци, Кози рог, Враниловци, Трънито, Копчелии и Влайчовци.

Помощта е предназначена за възрастни над 65 години без никакви доходи или със средства под линията на бедността, хора с увреждания, които не могат да осигурят сами прехраната си, самотни лица под карантина. Те ползват и консултации за достъп до административни и други необходими услуги.

Потребителите се определят съвместно с дирекцията „Социално подпомагане“, уточняват от общината.