Търсят начини за спасяване на общинската болница в Севлиево
Търсят начини за спасяване на общинската болница в Севлиево / Дарик Габрово

 

Предприемането на бързи мерки и изготвянето на екшън план за спасяване на общинската болница в Севлиево трябва да обмисли работна група с участието на финансисти от общината. Решението бе взето на проведена днес среща между кмета на общината, мениджърския екип на стационара, ръководители на медицински центрове,общински съветници и други. Предвижда се в обсъждането на краткосрочната стратегия за бъдещето на стационара да се включи и цялата общност.

Финансовото състояние на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов" в момента е критично. В интервю за Дарик председателят на комисията по здравеопазване д-р Иван Узунов съобщи, че неразплатените задължения на лечебното заведение вероятно вече надхвърлят  милион, а всичките активи, с които разполага в това число и сградата, са около 600 000 лв.

Положението е изключително сериозно, тъй като болницата трупа загуби като особено критични са били летните месеци. Например през август приходите са били около 100 000 лв., а загубите двойно повече. Ако не се предприемат спешни мерки за излизане от кризата съвсем реална е опасността общинската болница да попадне сред тези лечебни заведения, които в началото на годината ще бъдат преструктурирани.