Туристическият данък в община Габрово - по-нисък от допустимия по закон
Туристическият данък в община Габрово - по-нисък от допустимия по закон / Дарик Габрово, архив

Отчет на свършеното през 2010 г., приемане на програма за развитие на туризма за 2011 г. и законовите изисквания около нововъведения туристически данък бяха основните теми, които се обсъдиха на заседание на консултативния съвет по туризъм в Община Габрово, съобщават от общинската администрация. На него са присъствали представители на Общината, хотелиери, РТА „Стара Планина", ДНП „Централен Балкан", АЕК „Етър", „Дом на хумора и сатирата", ДПП „Българка", гимназията по туризъм.  

Сред основните въпроси, коментирани по време на заседанието, е нововъведеният туристически данък. Според последните законодателни промени, той ще замени досегашната туристическа такса, която хотелиерите начисляваха на туристите и внасяха в Общината за всяка реализирана нощувка. Приходите от него ще влизат отново в общинския бюджет и ще се изразходват единствено за дейности, предвидени в туристическата програма.

Консултативният съвет по туризъм предложи данъкът в община Габрово за 2011 г. да бъде в размер на 0,60 лв. за нощувка за категория 1 звезда, 0,80 лв. за категория 2 звезди и 1,00 лв. за категории 3, 4, и 5 звезди, какъвто всъщност е определеният за месец януари от законодателя. Размерът на сумата може да варира от 0,20 лв. до 3,00 лв., а окончателното решение ще бъде взето от Общински съвет-Габрово.  

Като приоритет в програмата за тази година беше посочено обогатяването и рекламирането на туристическия продукт „Габрово". В рамките на първото тримесечие е предвидено откриване на туристически интернет портал, който да представя необходимата информация и улеснява планирането на пътуването и престоя в региона. Ще бъдат инсталирани и два броя КИОСК терминали, като единият от тях ще е разположен в КК Узана и ще презентира екопътеките в местността. Екопътеките от своя страна ще бъдат облагородени и допълнително оборудвани с туристически съоръжения.

В програмата са заложени още дейности като представяне на града в туристически изложения и борси, актуализиране и отпечатване на рекламни материали, рехабилитация и развитие на системата от указателни табели към туристическите места, поддръжка на разкопките в местността Градище. За реализирането й през годината са предвидени 86 466 лв., 60 000 от които приход от туристически данък за 2011 г. Предстои програмата да бъде одобрена от Общински съвет.