Топлофикация Габрово протест
Топлофикация Габрово протест / DarikNews.bg
Окръжен съд – Габрово обяви решението си по търговското дело от 2017 г. – колективен иск на Община Габрово, ОУ „Райчо Каролев”, ДГ „Слънце”, „Дом на хумора и сатирата” и присъединени към тях физически лица от Габрово срещу „Топлофикация Габрово“ ЕАД.

Кметът на Габрово начело на протест срещу тормоза на Топлофикация

Съдът прие за установено по отношение на всички абонати на „Топлофикация Габрово” ЕАД, че през периода от 1 ноември 2016 г. до момента на подаване на исковата молба (на 17 февруари 2017 г.) дружеството не е изпълнявало с грижата на добрия търговец законово вменени му задължения, като системно не е доставяло или е доставяло некачествена услуга на своите абонати, в нарушение на Закона за енергетиката и утвърдените от КЕВР и прилагани от дружеството Общи условия, с което са засегнати неопределен, но определяем кръг лица и са им причинени значителни вреди – имуществени и неимуществени.

Съдът не одобри предложената спогодба за уреждане на колективния иск срещу „Топлофикация Габрово“

Съдът постанови още „Топлофикация Габрово” да предприеме действия по отношение на потърпевшите абонати по реално начисляване на неустойките за недоставено количество енергия, съгласно Общите условия на дружеството, за периодите, в които не е доставяло топлинна енергия на своите абонати.

В тази част решението на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново в двуседмичен срок от връчването му на страните.

съд
/ ThinkStock/Getty Images

С оглед заявеното от ищците в последното заседание по делото, а именно, че е отпаднал техният правен интерес по исковете за предприемане на действия по привеждане на топлопреносната мрежа в съответствие с изискванията на Закона за енергетиката и подзаконовите нормативни актове по неговото приложение, както и за признаване правото на всички абонати на ответното дружество да ползват 5% компенсация (т. 3 и т. 4 от предявените искове), съдът остави същите без разглеждане и прекрати производството по делото в тази му част.

От „Топлофикация-Габрово” премахнаха начислената процентна отстъпка от сметките за отоплителен сезон 2017/2018

Актът на Окръжен съд – Габрово, в частта, в която се прекратява производството подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново, с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му на страните.