Дарик
Дарик / МБАЛ
Административният съд в Габрово отмени писмена покана на Районната здравно-осигурителна каса (РЗОК) към МБАЛ „Д-р Тота Венкова” за възстановяване на пари, взети по клинични пътеки. От РЗОК искат връщането на 2 233 лв. и могат да обжалват решението пред Върховен административен съд.
 
Писмената покана е отправена в средата на април 2018 година. В края на същия месец от болницата обжалват документа пред Съда.
 
До тази ситуация се стига след като от РЗОК издават протокол за неоснователно получени суми, касаещ девет клинични случая. Те са описани в табличен вид с посочени номер на клинична пътека, история на заболяване, име на пациента, мотиви и стойност на получената от лечебното заведение сума. Под таблицата е посочена като неоснователно получена сума от 7 891 лв.

Уникален код за достъп позволява да проверим здравното си досие 

В поканата е пояснено, че за пет случая, визирани в протокола, Арбитражната комисия е отменила констатациите, поради което за тях административният орган не намира основание да иска възстановяване на изплатените от Здравната каса суми за лечението на тези пациенти.
 
От МБАЛ „Д-р Тота Венкова” искат отмяна на писмената покана, поради „противоречието й с материалния закон. Констатациите, въз основа на които е издадена тя, са формални, в хода на административното производство не са събрани доказателства, въз основа на които да може да се направи по несъмнен начин извод за това, че изплатените за процесните четири случая суми са недължимо платени, поради което лечебното заведение следва да ги върне.”

МБАЛ „Д-р Тота Венкова” ще работи по  211 клинични пътеки, 33 амбулаторни и 3 клинични процедури
 
При всеки един от пациентите са изпълнени изцяло критериите за хоспитализация и дехоспитализация, алгоритъмът по клиничните пътеки, включително диагностинчите и параклинични изследвания. Заповедта за налагане на финансова неустойка и Писмената покана са издадени едновременно, като административният орган не е изчакал да се установи с влязъл в сила съдебен акт наличие на нарушение (или нарушения) за всички процесни случаи, за да счете, че сумите са недължимо платени.
 
От РЗОК трябва да заплатят 350 лв. разноски по делото - 50 лв. заплатена държавна такса за образуване на делото, 200 лв. разноски за назначена, изслушана и приета експертиза и 100 лв. юрисконсултско възнаграждение.