Ще бъде сформиран областен съвет по психично здраве
Ще бъде сформиран областен съвет по психично здраве / netinfo
Областен съвет по психично здраве се създава в Габровска област. Това реши на днешното си заседание Регионалният съвет по здравеопазване. Новата структура ще се състои от 18 души.В нея ще се включат представители на РЦЗ, РИОКОЗ, ЦСМП, областна администрация, общините, социалните служби,лечебните заведения, общопрактикуващите лекари, съдебните органи, Българската психиатрична асоциация. Имената на членовете ще станат ясни до 2 седмици, кагото ще се състои и първото заседание на съвета. На него ще бъдат избрани председател и координатор. Ще се обсъдят и конкретните параметри на дейността на формированието.

Предстои планиране на психо-социалната помощ на регионално ниво и обсъждане възможностите за откриване на дневни центрове и защитени жилища като служби към съответните общини или няколко такива. Предвижда се създаването на регионална информационна система за психично здраве въз основа на данните за отделни пациенти с цел проследяване непрекъснатостта на грижите за тях.

Ще бъде организирано и обучение на специалисти от различни професии по проблемите на психичното здраве. За дейността на областния съвет е осигурено и финансиране. Предвижда се съвета по психично здраве да осъществява координираща роля между различните институции.

По време на днешното заседание на регионалния съвет по здравеопазване бяха дискутирани въпросите, свързани с експертизата за временна нетрудоспособност и новите условия на Национален рамков договор 2006 за работа през тази година.