грип
грип / Thinkstock/Getty Images

Най-тежката и честа инфекция през есенно-зимния сезон е грипът. Причинява се от вирус - Influenza virus, с два типа - А и В. Според Световната здравна организация през предстоящия зимен сезон се очакват четири грипни щама - „Мичиган“, „Сингапур“, „Колорадо“ и „Пукет“.

Ракията не помага срещу грипа, туршията "ни носи" дози витамин C

Грипът е силно заразен. Разпространява се чрез пръски при кихане и кашляне. Протича с обща отпадналост, висока температура, втрисане, главоболие, болки в ставите, кашлица, хрема. За разлика от другите остри респираторни заболявания засяга целия организъм и може да доведе до усложнения, най-често пневмония.

Идея: Държавата да плаща ваксините срещу грип на желаещи да се имунизират

Лечението се провежда в домашни условия с витамини и медикаменти, облекчаващи симптомите. Важно значение има и приемът на достатъчно количество течности - вода, плодови сокове, чай. По преценка на лекар може да се приемат и антивирусни препарати, но засега ваксинирането си остава най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция.

Противогрипната ваксина съдържа убити грипни вируси и се поставя всяка година преди настъпването на зимния период. Имунитетът се развива за около две седмици. Препоръчителна е за рискови групи, в които влизат хора над 60 години, болни от хронични белодробни и сърдечни заболявания, диабет, хора с потиснат имунитет.

Наши учени разработват универсална ваксина срещу грип (ВИДЕО)

Имунизационният кабинет при РЗИ-Габрово предлага поставяне на противогрипна ваксина, само с ваксина закупена от аптечната мрежа! При извършване на имунизацията се заплаща такса от 2 лв.

Имунизационният кабинет в РЗИ-Габрово се намира на ул. „Райчо Каролев“ № 2, етаж 2, стая 205.

Ще бъде отворен всеки работен ден от 1 октомври 2018 г. от 10.00 до 12.00 и от 15.00 до 16.00 ч.

Противогрипната ваксина се поставя веднага след закупуването! При невъзможност за непосредствено поставяне след закупуване, се съхранява в хладилни условия при температура от +2 до +8 градуса. Ваксина, за която има съмнение, че не е съхранявана правилно, няма да бъде поставена!