Ангел Кунчев
Ангел Кунчев / БГНЕС, архив
Идея: Държавата да плаща ваксините срещу грип на желаещи да се имунизират
97744
Идея: Държавата да плаща ваксините срещу грип на желаещи да се имунизират
  • Идея: Държавата да плаща ваксините срещу грип на желаещи да се имунизират
Държавата да започне да покрива противогрипните ваксини за желаещите да се имунизират с тях. Това ще предложи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който уточни, че идеята е на първо време да се покриват ваксините за хора над 65 години. Оказва се, че сме единствената страна в Европа и на Балканския полуостров, в която хората си заплащат ваксината срещу грип. До края на годината предстои имунизационният календар да бъде променен, като от него ще бъде премахната реимунизацията срещу туберкулоза, която се прави на 11-годишна възраст.
 
Пролетните вируси рядко се усложняват

По последни данни ще се окаже, че всеки зимен сезон около 5000 души у нас умират заради грип, информира д-р Ангел Кунчев по време на конференция на Федерация „Български пациентски форум” вчера. "Целта ни е за противогрипната ваксина за някои групи от населението да бъде не задължителна, но за този, който желае, държавата да покрива стойността на ваксината. Останахме единствената страна не само в Европа, ами и на Балканите, която не го прави", каза Кунчев и допълни, че страната ни не може да се позволи повече да не дава пари на желаещите тази ваксина.

Наши учени разработват универсална ваксина срещу грип (ВИДЕО)

"Трудно е да се прави статистика колко хора си отиват всяка година от грип и по наблюдения на Центъра по заразни и паразитни болести, изкарахме, че за между 2500 и 3000 души. Сега, не знам защо, но ДАНС се е заела да проучва въпроса и те посочват цифрата 5000 души. Всеки сезон февруари-март 5000 възрастни хора в България си отиват заради грип", каза Кунчев.
 
Ракията не помага срещу грипа, туршията "ни носи" дози витамин C

Доскоро страната ни е била единствена в Европа, в която се правят пет имунизации срещу туберкулоза, допълни д-р Кунчев, уточнявайки, че има държави, в които изобщо няма задължителни ваксини срещу това заболяване. "Повечето западни страни изобщо не имунизират срещу туберкулоза. Ясно е защо, нямат го проблема, не ги е страх от туберкулозата. Ние, все още макар че е спаднал за последните години двойно, все още ни е проблем. Премахнахме преди две години единият прием - на 17 години, а сега ще премахнем и този на 11 години", каза Кунчев.